Darba devēju konfederācija uzteic līdzšinējo sadarbību ar ekonomikas ministri

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ekonomikas ministre Ilze Indriksone
Ekonomikas ministre Ilze Indriksone Foto: Paula Čurkste/LETA

Latvijas Darba devēju konfederācijas (LDDK) ieskatā valdības noteiktie ekonomikas transformācijas plāni virzās uz priekšu lēnāk, nekā bija plānots, tomēr līdzšinējā sadarbība un saziņa ar ekonomikas ministri Ilzi Indriksoni (NA) ir bijusi konsekventa un no ministres puses ieinteresēta, pavēstīja LDDK prezidents Andris Bite.

Savukārt, komentējot to, vai Indriksonei LDDK ieskatā būtu jāpaliek amatā, Bite norādīja, ka ministru nominācijas ir premjera kompetence.

"Viņš [premjers Krišjānis Kariņš (JV)] līdz šim nav paudis konkrētus iemeslus, kādēļ rosināta konkrēto ministru nomaiņa un atbildību rokādes. Iespējams mums būtu vienkāršāk komentēt, ja skaidri izprastu, kas valdības vadītāju neapmierināja esošās ekonomikas ministres darbībā, un kādus rezultātus sagaida no nākamajiem," pauda Bite.

LDDK ir svarīga konsekvence un rezultativitāte sadarbībā ar Ekonomikas ministriju un valdību.

"Ir uzsāktas gana nozīmīgas reformas, un mums ir svarīgi turpināt iesākto darbu pie Latvijas ekonomikas attīstības. Būtiski, lai pārmaiņas sākas tagad, nevis tiek atliktas uz nenoteiktu laiku," norādīja Bite.

Ir veikts apjomīgs darbs pie prioritārajiem rīcības virzieniem ekonomiskajai transformācijai. LDDK eksperti un biedri sniedz ieguldījumu septiņās dažādās Ekonomikas ministrijas izveidotās darba grupās, kas strādā pie tādiem jautājumiem kā cilvēkkapitāla attīstības stratēģija, darbaspēka nodokļu konkurētspēja, uzņēmējdarbības attīstība reģionos un citiem.

Vienlaikus LDDK norāda, ka darbaspēka izmaksas Latvijā pagaidām aug straujāk nekā produktivitāte. "LDDK kā darba devēju pārstāvim šāds fenomens nav pieņemams, tāpēc turpmākajā sadarbībā ar Ekonomikas ministriju gribam panākt fundamentālas izmaiņas tautsaimniecībā, kas paaugstina kopējo produktivitātes līmeni," sacīja LDDK pārstāvji.

Ekonomikas ministrijai jārūpējas par uzņēmējdarbībai labvēlīgu vidi un apstākļiem un LDDK grib panākt straujāku uzrāvienu tieši jautājumos, kas skar cilvēkkapitāla attīstības stratēģiju, uzņēmējdarbības attīstību reģionos un citos.

LDDK ieskatā ir svarīgi jau no nākamā gada ieviest pasākumus, kas veicinātu Latvijas darbaspēka nodokļu konkurētspēju Baltijas reģionā, pretējā gadījumā Latvija turpinās vēl vairāk atpalikt no kaimiņvalstīm, un Latvijas uzņēmumu konkurētspēja tikai mazināsies.

LETA jau vēstīja, lai valdība strādātu dinamiskāk, Kariņš rosina Nacionālās apvienības (NA) politiķim Rihardam Kolam ieņemt ārlietu ministra amatu, "Apvienotajam sarakstam" (AS) pārņemt Ekonomikas ministrijas (EM) un "Jaunajai vienotībai" (JV) - Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) vadību. Tas nozīmētu ministriju rotāciju starp partneriem, jo pašlaik JV atbildībā ir Ārlietu ministrija, NA atbildībā ir EM un AS pārziņā ir VARAM.

Tāpat piedāvājums paredz, ka Saeimas Nacionālās drošības komisijas vadītāja amatu no NA pārņemtu JV.

Tāpat premjers rosina JV, AS un NA parakstīt memorandu par vairākiem paveicamajiem darbiem.

LDDK ir nacionāla līmeņa darba devēju pārstāvis un sociālekonomisko sarunu partneris Ministru kabinetam. LDDK misija ir veidot Latvijas uzņēmējdarbību atbalstošu vidi, veicinot uzņēmēju konkurētspēju un pārstāvot darba devējus sociālā dialoga ietvaros nacionālā, Eiropas Savienības un starptautiskā līmenī.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Svarīgākais
Uz augšu