Lidojums bezdibenī turpinās: Krievijas Centrālās bankas lēmums nespēj apturēt rubļa kritumu (5)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters / Scanpix

Krievijas Centrālās bankas lēmums atteikties no valūtu iepirkšanas pēc tirgus noteikumiem izrādījies bezjēdzīgs – Krievijas valūtas vērtība turpina kristies.

Piektdienas, 11. augusta rītā dolārs un eiro sasniedza jaunus vērtības rekordus attiecībā pret rubli. Viens dolārs maksāja 98,25 rubļus, bet eiro – 108,07 rubļus. Kopš augusta sākuma dolārs un eiro Krievijā kļuvuši par 7%, bet kopš gada sākuma – par attiecīgi 38% un 42%. Pašlaik rublis sasniedzis zemāko vērtību kopš kara Ukrainā sākuma.

Attiecībā pret dolāru pirmo reizi deviņu gadu laikā rublis krītas jau septīto mēnesi pēc kārtas, neraugoties uz to, ka naftas cenas ir augstākajā līmenī kopš gada sākuma, kas ļāvis Krievijas naftas eksporta ienākumiem sasniegt 10 mēnešos augstāko rādītāju.

Centrālās bankas lēmums atcelt valūtu iepirkšanu ir radījis vien neilgu psiholoģisku efektu, un valūtu tirgū tas neko nemaina. Tāpat ir acīmredzams milzīgs kapitāla aizplūšanas līmenis.

“Rubļa krahs jau ir iedarbinājis inflācijas spirāli, ko vairs nevar apturēt. Vienīgais, kas var ļaut izvairīties no lielas inflācijas – rubļa atgriešanās pie kursa 90 pret vienu dolāru. Lai to panāktu, Centrālajai bankai jārīkojas radikāli, ļoti strauji ceļot procentu likmes,” pauž bankas “Centrokredit” ekonomists Jevgeņijs Suvorovs.

Ja eksportētāji nepalielinās valūtas piedāvājumu biržā, ļoti iespējams, ka varēs novērot tālāku rubļa vērtības kritumu, dolāra kursam sasniedzot 100 rubļus par vienu dolāru. Tikmēr eiro kurss var pacelties līdz 110 rubļiem, jo valūtas piedāvājums ir ierobežots, bet pieprasījums no importētājiem ir noturīgs, tuvojoties rudens sezonai.

“Nemainoties ģeopolitiskajai un iekšpolitiskajai situācijai, situācija ar valūtas kursu diez vai mainīsies,” pieļauj “Loko-Invest” direktors Dmitrijs Poļevojs.

Viņš brīdina, ka pašlaik valūtas pircējiem Krievijā ir iespēja iegādāties valūtu par potenciāli zemāku cenu, jo jau pārskatāmā nākotnē rubļa vērtība būs vēl zemāka.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu