Latvijā vairums mājsaimniecību saņem dabasgāzi par augstāku cenu, nekā tirgū piedāvātā (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Gāzes deglis.
Gāzes deglis. Foto: Edijs Pālens/LETA

Latvijā gandrīz 60% mājsaimniecību saņem dabasgāzi par universālā pakalpojuma (UP) cenu, kas šobrīd ir augstāka par tirgū piedāvāto cenu, pavēstīja Klimata un enerģētikas ministrijā (KEM), atsaucoties uz aptaujas datiem, kas veikta pēc ministrijas pasūtījuma.

Aptaujā 75% respondentu minējuši, ka ir informēti par atvērtu dabasgāzes tirgu no šā gada 1.maija. Visos Latvijas reģionos, tostarp Rīgā iedzīvotāju informētības līmenis ir augsts un salīdzinoši līdzīgs. Tostarp vecuma grupā no 55 līdz 75 informētības līmenis ir visaugstākais.

Vienlaikus aptaujas dati liecina, ka 85% respondentu nav mainījuši dabasgāzes tirgotāju pēdējo piecu gadu laikā. Izteiktāk šī tendence ir starp iedzīvotājiem vecumā no 55 līdz 75 gadiem.

Pēc aptaujas datiem, 57,4% respondentu izmanto UP, savukārt 21% izmanto fiksētas cenas produktu, bet 4% - mainīgas biržas produktu.

Aptaujas dati arī liecina, ka mājsaimniecības, kuras izmanto dabasgāzi apkures vajadzībām un karstā ūdens uzsildei, ir bijušas aktīvākas produktu izvēlē, salīdzinot ar respondentiem, kuri gāzi izmanto ēdiena gatavošanai. Ministrijas pārstāvji to skaidro ar to, ka izmaksas apkures vajadzībām, veido būtiskāku ietekmi uz mājsaimniecību budžetu, salīdzinot ar lietotājiem, kuri gāzi patērē ēdiena gatavošanai.

Tāpat aptaujas dati liecina, ka 75% norēķinās par dabasgāzi pēc faktiskā patēriņa, bet 18,2% - pēc izlīdzinātā maksājuma. Kopējās izmaksas ar abām norēķinu metodēm ir vienādas, jo reizi gadā izlīdzinātajam maksājumam tiek veikts pārrēķins pēc faktiskā patēriņa.

Ministrijas pārstāvji informē, ka šobrīd esošās nākotnes biržas cenu prognozes liecina par dabasgāzes cenu nelielu kāpumu tuvākajos mēnešos, piemēram, provizoriskā šī brīža cena septembrī ir 37 eiro par megavatstundu, oktobrī - 40,28 eiro par megavatstundu, bet novembrī - 47,5 eiro par megavatstundu. Nākotnes cenu prognoze tiek izmantota, lai aprēķinātu maksimāli pieļaujamo UP cenu, kurai pieskaita 30 eiro par megavatstundu uzcenojumu. Jau šobrīd aprēķinātā septembra UP maksimāli pieļaujamā cena, salīdzinot, ar augustu pieaugs par 18,4%, uzsver KEM.

Ņemot vērā gaidāmo cenu svārstīgumu, klimata un enerģētikas ministrs Raimonds Čudars (JV) pauž pārliecību, ka šobrīd ir piemērots brīdis slēgt jaunu vai pārslēgt esošo līgumu, izvēloties kādu no tirgus produktiem, piemēram, fiksētas cenas produktu, kas ļaus mājsaimniecībām ietaupīt, īpaši tām, kuras gāzi izmanto apkures vajadzībām.

Ministrijas pārstāvji informē, ka slēgt jaunu dabasgāzes līgumu var līdz katra mēneša 15.datumam. Piemēram, ja līdz šā gada 15.augustam tiek noslēgts jauns dabasgāzes līgums, no 1.septembra dabasgāzes piegādi nodrošinās izvēlētais tirgotājs. Savukārt produkta maiņu pie esošā tirgotāja var veikt katru mēnesi līdz esošā mēneša 31.datumam.

Aptaujā piedalījās 1005 respondenti no visas Latvijas vecumā no 18 līdz 75 gadiem, 45,3% no tiem izmanto dabasgāzi, kas tie piegādāta pa cauruļvadiem.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu