Nepelnīti aizmirstais sejas toniks. Kāpēc tam būtu jāatvēl vieta sejas kopšanas rituālā?

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: shutterstock.com

Lai gan mēs zinām, ka mūsu sejas ādas pareizā kopšana sastāv no trīs etapiem (attīrīšanas, tonizēšanas un mitrināšanas), vairums no mums šajā procesā izlaiž posmu Nr. 2: sejas tonizēšanu. Turklāt, kā uzsver aptieku tīkla Apotheka konsultante Arta Bogdānova, tas visbiežāk tiek darīts nevis slinkuma, bet nezināšanas dēļ. Kāpēc sejas toniks ir tik būtisks pilnvērtīgai sejas ādas kopšanai? To tagad ir laiks noskaidrot - jā, arī vīriešiem!

Kas ir sejas toniks? 

Sejas toniks ir kosmētisks līdzeklis, kura galvenais uzdevums ir atjaunot mūsu sejas ādas dabisko pH līdzsvaru un sagatavot ādu nākamajam kopšanas procesam - mitrināšanai. Tonika paralēlie uzdevumi ir arī attīrīt, nomierināt un padarīt mirdzošu mūsu sejas ādu.

Kas ir tonika sastāvā?

"Kad sejas āda notīrīta ar atbilstošajiem līdzekļiem - jāuzklāj toniks. Tas palīdzēs noņemt liekās taukvielas, eļļas, grima vai attīrītāja pārpalikumus un samazinās palielinātas poras. Jāpievērš uzmanība, lai tonika sastāvā būtu tādas vielas kā salicilskābe, cinka glukonāts, alantoīns, burvjulazdas ekstrakts. Ja āda ir sausa vai tā cieš no iekaisuma, jāizvēlas produkti, kas nesatur alkoholu," stāsta aptieku tīkla "Apotheka" konsultante Arta Bogdānova.

Lielākā daļa toniku satur rožūdeni un hialuronskābi, bet ir toniki, kuru sastāvos ir Nāves jūras minerāli, alantoīns (dažādu augu saknēs, pupās vai sojas pupās), vitamīni A, E, PP, kumelītes, alveja, kastaņu, acerola ogu, ābolu, tamarinda augļu un tējas koka ekstrakts u.c. vērtīgas vielas. Noderīgi ir iepazīties ar izvēlētā tonika sastāvu un šo vielu īpašībām, jo toniks, kas derēs taukainai ādai, var nederēt sausai utml.

 
 Foto: shutterstock.com

Izplatītākās kļūdas, lietojot sejas toniku

1. Sejas toniku lieto kā kosmētikas noņēmēju vai to nelieto vispār. "Tas nav sejas attīrīšanas līdzeklis no dekoratīvās kosmētikas, jo šim līdzeklim ir pavisam cita funkcija - tonizēt," runā eksperte. Kāpēc tas ir svarīgi? Piemēram, tu lieto sejas attīrīšanas / mazgāšanas putas, kuras pēc tam noskalo ar ūdeni. Tavs ādas līmenis (5,5 pH) atšķirsies no ūdens pH līmneņa (~9,5), kas nozīmē, ka dabiskais pH līmenis tiks izjaukts. "Ķermenis to saprot kā draudu un sāk "ražot" papildus taukvielas un, ja tev jau ir taukaina sejas āda - tā top vēl taukaināka," skaidro Arta Bogdānova. Tāpēc sejas toniku vajadzētu lietot šajā gadījumā kā harmonijas ieviesēju - tonizētāju.  Arī vairāku sejas attīrošo produktu sastāvā ir ziepes, kas šo pH līmeni var pat ļoti agresīvi jaukt. Ziepes darbojas kā siena, kurai mitrinošais krēms vai serums var netikt cauri. "Tāpēc pirms mēs barojam attīrīto ādu - atceramies tonizēt to," uzsver eksperte. 

2. Toniks ir tas pats, kas micerālais ūdens. Toniks un micerālais ūdens ir divi dažādi produkti un viens otru neaizstāj. Micerālais ūdens būs kā sejas attīrītājs, bet toniks kā tonizētājs. Micelārie ūdeņi ir paredzēti sejas ādas attīrīšanai no dekoratīvās kosmētikas, netīrumiem un uz ādas uzkrātā sebuma. Ūdenī esošās micellas pievelk putekļus un netīrumus, bet pēc micelārā ūdens lietošanas dekoratīvās kosmētikas noņemšanai uz sejas paliek micellas, kuras obligāti vajag nomazgāt, jo tās ļoti sausina sejas ādu. 

3. Labam tonikam ir noteikti jāsavelk un jādedzina mana sejas āda. Izrādās nebūt ne, ir pat tādi sejas toniki, kas pastriprināti mitrina mūsu sejas ādu un liek tai sajusties "brīvai" no visa. Toniku klāstā ir dažādi veidi, bet jāatceras, ka toniks maksās dārgāk, ja tas būs daudzpusīgāks. Kvalitatīvam tonikam ir jābūt līdzīgam kā ūdenim, kas rada viegluma, nevis savelkošu un smagu sajūtu. Tonikam jābūt kā tīram un smaržīgam sejas ūdenim. 

4. Lietot tikai pirms gulētiešanas. Tā kā toniks ne tikai tonizē, bet bieži arī mitrina, baro, atjauno, skrubē un vienlaikus "nomierina" sejas ādu, to droši var lietot arī no rīta pirms uzliec dienas krēmu. Joprojām izplatīts ir mīts, ka seja jātīra tikai tad, ja lietota dekoratīvā kosmētika, taču patiesībā tas jādara ikvienam.

5. Pēc tonika uzreiz barojošs krēms. "Ieturam pauzi, lai sejas āda paspēj noregulēt pH līmeni. Tās varētu būt 1 - 2 minūtes," stāsta aptieku tīkla "Apotheka" konsultante Arta Bogdānova.

 
 Foto: shutterstock.com

Kā pareizi lietot sejas toniku?

Izplatītākais veids ir apslacīt vates tamponu un samitrināt sejas ādu. Tomēr, taupīgāks variants būtu, ja sejas toniku lietotu līdzīgi kā odekolonu pēc skūšanos. Plaukstās iepilini toniku, saberzē plaukstas un tad apslaki sejas ādu.

"Šis variants gan nederēs, ja lietot toniku, kura funkcija ir noņemt atmirušās šūnas," stāsta kosmētiķe. Tagad aptiekās nopērkami arī flakoni ar izsmidzinātāju, kas patiešām ir ērti un dozē toniku.:

Kad runa ir par mirdzošu, veselīgu sejas ādu - toniks būs jūsu ikdienas sabiedrotais!

Raksts tapis sadarbībā ar "Apotheka".

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu