ASV štāba priekšnieks: Neviena no pusēm nevar panākt galīgo uzvaru ar militāriem līdzekļiem (10)

TVNET/Meduza
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: HEIKO BECKER/REUTERS

ASV prezidenta Džordža Baidena administrācija atzīst, ka miera sarunām starp Ukrainu un Krieviju vajadzēja sākties jau 2022. gada ziemā, vēsta "Meduza", atsaucoties uz "Politico" publicēto informāciju.

Publikācija atgādina, ka 2022. gada novembrī ASV Apvienotās štābu priekšnieku nodaļas vadītājs Marks Millijs sacīja, ka Ukrainas spēcīgā militārā pozīcija, pateicoties veiksmīgam pretuzbrukumam, un gaidāmā ziemas sezona, kuras laikā "frontes līnija stabilizējas", ir labi apstākļi miera sarunu uzsākšanai.

Viņš arī atzina, ka neviena no pusēm nevar panākt galīgo uzvaru ar militāriem līdzekļiem.

Tad prezidenta Džo Baidena administrācija apliecināja Ukrainai, ka Millija vārdi neatspoguļo ASV nostāju, un tikai Ukrainas varas iestādes var pieņemt lēmumu par sarunu sākšanu.

Kā raksta "Politico", Baidena administrācija tagad atzīst, ka "Millijam droši vien bija taisnība".

"Iespējams, mēs palaidām garām iespēju uzstāt uz sarunām agrāk," sacīja viens no izdevuma sarunu biedriem.

Tomēr amatpersona uzsvēra, ka prezidenta administrācija šaubās, vai Maskava šīs sarunas uztvers nopietni.

Turklāt, viņš piebilda, Amerikas varasiestādes neuzskata, ka Ukrainas ofensīva, kas sākās vasarā, būtu bijusi kļūda. Pēc viņa teiktā, ASV negrasās mainīt savu nostāju un turpinās atbalstīt Ukrainu.

Tajā pašā laikā cita amatpersona "Politico" sacīja, ka administrācija arvien biežāk uzdod sev jautājumu: "Ja mēs atzīstam, ka mēs to [atbalstīt Ukrainu] nedarīsim mūžīgi, ko tad mēs darīsim?"

Savukārt Millijs, kurš iepriekš bija piedāvājis sākt sarunas, intervijā laikrakstam "Washington Post" sacīja , ka Ukraina varētu uzvarēt, taču tas prasīs laiku:

"Tas viss ir atkarīgs no tā, ko jūs domājat ar vārdu "uzvarēt". Ukrainai tā ir eksistenciāla cīņa, cīņa par izdzīvošanu."

"Eiropai un pārējai pasaulei tā ir cīņa par starptautiskās kārtības saglabāšanu, kas pastāv kopš Otrā pasaules kara beigām. Ja galvenais mērķis ir brīva, neatkarīga Ukraina, tad šī mērķa sasniegšanai būs jāpieliek lielas pūles."

"Šis karš, kas tagad notiek, ir garš, ļoti grūts karš ar daudziem upuriem. Lai sasniegtu šos mērķus, būs vajadzīgs ilgs, ilgs laiks."

Millijs arī atzina, ka izvirzītos mērķus var sasniegt ar mierīgiem līdzekļiem, taču tagad, viņaprāt, jāsagaida Ukrainas ofensīvas noslēgums.

"Mums jāredz, kā tas viss beigsies, un tad mēs turpināsim," viņš atzīst.

Komentāri (10)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu