Video Sliņķi nemaz nav tik slinki, ja jāatkaujas no panterkaķa (2)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ekrānuzņēmums no Youtube video

Dziļi Amazones lietus mežā video iemūžināti ārkārtīgi reta aina - kā lēnīgais sliņķis cīnās ar plēsīgo panterkaķi jeb ocelotu.

Zināms, ka sliņķi ir ārkārtīgi lēnīgi dzīvnieki un nav izslavēti cīnītāji. Par to pat liecina šo dzīvnieku sugas nosaukums. Parasti tie laiski karājas Centrālamerikas un Dienvidamerikas lietus mežu kokos, lēnām gremojot augu lapas, augļus un kukaiņus. Sliņķi ir tik lēni, ka to kažokā mēdz augt aļģes, bet kodes nereti izvēlas tur dēt savas oliņas.

Tiesa, jaunajā video redzams, ka sliņķi nav nemaz tik bezpalīdzīgi un lēni. Ja nepieciešams, tie var pat izkauties ar panterkaķi. Tieši to nofilmēja pētnieki, kas Amazones lietus mežā bija uzstādījuši videokameru, lai pētītu pērtiķus.

VIDEO: SLIŅĶIS CĪNĀS AR PANTERKAĶI

Beigu beigās video kadrā nonāca nevis pērtiķi, bet gan divpirkstu sliņķis (Choloepus didactylus), kurš izmisīgi cenšas atkauties no panterkaķa jeb ocelota (Leopardus pardalis). Novērotais aprakstīts pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “Food Webs”.

Vieta, kur abi dzīvnieki sastapās, ir bagāta ar minerāliem, tomēr kokos dzīvojošajiem pērtiķiem un sliņķiem ļoti bīstama, jo atrodas uz zemes. Tur nereti slēpjas plēsēji, gaidot izdevību tikt pie vieglas maltītes. Šajā gadījumā plēsīgais un aizsargājamais ocelots bija noskatījis sliņķi, kurš bija nokāpis no koka, lai iegūtu vajadzīgos vitamīnus.

Arī iepriekš ir novērots, kā oceloti medī sliņķus, tomēr tādu video nav daudz. Sliņķi un oceloti parasti ir aktīvi naktīs, tāpēc nofilmēt tos dienā negadās bieži. Video panterkaķis cenšas iekosties sliņķim skaustā, kas šiem dzīvniekiem ir raksturīga uzbrukuma stratēģija. Tomēr šajā gadījumā sliņķim izdodas uzbrucēju atvairīt. Vismaz uz mirkli, jo vēlāk abi dzīvnieki pazūd no kadra.

Lai arī ir zināms, ka oceloti mēdz ēst sliņķus, tomēr tie nav to pamata uzturs. Šis video pētniekiem sniedz jaunu informāciju par šo reto dzīvnieku sugu uzvedību, vēstīts izdevumā "Live Science".

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu