Aģentūra: Pret Krievijas Centrālo banku tiek izdarīts spiediens, lai glābtu rubli līdz martam (4)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters / Scanpix

Krievijas diktators Vladimirs Putins aktīvi gatavojas politiskajai izrādei “Krievijas prezidenta vēlēšanas 2024. gadā”, arī neraugoties uz rubļa kritumu un citām iekšpolitiskām problēmām. Kā vēsta aģentūra “Bloomberg”, Kremlis pirms vēlēšanām centīsies izvairīties no liela inflācijas kāpuma, ko izraisīs Centrālās bankas lēmums paaugstināt procentu likmi.

Ja nebūtu tā saucamās vēlēšanas, Krievijas Centrālajai bankai būtu iespēja bez steigas sagaidīt nākamo plānoto bankas vadības sēdi, kurā lemt tālākos soļus par naudas un kredītu politikas stabilizāciju. Pašlaik banka saskaras ar atklātu spiedienu, ko izdara Putina palīgi. Viņi pieprasa bankai steidzīgi rīkoties, lai Centrālā banka stabilizētu rubļa kursu un novērstu iespējamo ekonomikas sabrukumu.

Mihaila Mišustina valdība tāpat izstrādā jaunu budžeta plānu. Tam jākļūst par “pietiekami patīkamu” vēlētājiem, lai viņi noticētu, ka “valstij nav nekādu problēmu”.

“Iekšpolitiskie satricinājumi liecina par to, ka būs nepieciešami stingrāki iekšpolitiskie pasākumi. Ja rublis turpinās zaudēt vērtību, tas paaugstinātu inflāciju par vismaz 1-1,5%, bet cenu pīķis sasniegtu Krieviju pašā nepiemērotākajā brīdī – tieši pirms martā paredzētajām vēlēšanām,” norāda “Bloomberg Economics” Krievijas ekonomists Aleksandrs Isakovs.

Gada laikā Krievijas rublis zaudējis pusi savas vērtības. Augusta vidū rubļa vērtība nostabilizējās ap 100 rubļiem par vienu dolāru. Tieši tādēļ Putins aizvadīja slēgtu sanāksmi ar valdības pārstāvjiem un Centrālās bankas vadību. Tur tika spriests, kā stabilizēt rubļa kursu un kā iegūt papildu valūtas rezerves, tostarp no vietējiem oligarhiem.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu