Valainis: Šmits ir "labs cilvēks, kurš pašlaik nav savā vietā" (2)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Zaļo un Zemnieku frakcijas priekšsēdētājs Viktors Valainis
Zaļo un Zemnieku frakcijas priekšsēdētājs Viktors Valainis Foto: Paula Čurkste/LETA

Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) ar "Apvienoto sarakstu" (AS) nekad neesot sastrīdējušies, komentējot jautājumu, vai ZZS un AS būtu jāizlīgst, žurnālistiem sacīja ZZS Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Viktors Valainis.

Vaicāts, vai ZZS un AS būtu jāizlīgst jeb abu pušu starpā jāpanāk pamiers, Valainis norādīja, ka "mēs nekad neesam sastrīdējušies". Abām pusēm jārēķinās, ka viena otrai veltīs kādu pārmetumu, taču "tas pieder pie politiskā procesa", skaidroja viens no ZZS līderiem.

Partiju apvienības politiķis sacīja, ka nav uz kādu apvainojušies, kā arī nav sastrīdējušies ar AS -, tāpēc arī neesot nepieciešams kāds pamiers.

ZZS frakcijas vadītājs norādīja, ka AS ir daudz talantīgu cilvēku un ka abas partiju apvienības "lieliski strādā" kopā Saeimā, kā arī ar daļu no AS ministriem.

Izņēmums, ar kuru nav laba sadarbība, esot zemkopības ministrs Didzis Šmits (AS), kurš ir "labs cilvēks", kurš varbūt var strādāt par citas jomas ministru, taču viņš pašlaik neesot savā vietā, atzīmēja Valainis. ZZS jūlija sākumā iesniedza lēmumprojektu Saeimā, kurā prasa Šmita atbrīvošanu no amata.

Kuluāros neoficiāli tiek norādīts, ka AS varētu rasties jautājumi, cik produktīva varētu būt sastrādāšanās valdībā ar ZZS tās atsevišķu politiķu retorikas par AS dēļ. Tajā pašā laikā tādas pašas pārdomas varētu būt arī ZZS par AS.

Kā ziņots, Valainis šodien pēc tikšanās ar Valsts prezidentu Edgaru Rinkēviču arī norādīja, ka ZZS ir atvērta piecu partiju modelim, reizē pie nepieciešamības gatavi strādāt arī četru vai trīs partiju veidotā valdībā.

Politiķis atzīmēja, ka trīs politiskie spēki jau ir norādījuši, ka ir atvērti sadarbībai. Iepriekš izskanējis, ka "Jaunā vienotība" (JV), ZZS un "Progresīvie" sarunās vasarā satuvinājušies jautājumos par paveicamajiem darbiem. ZZS Valsts prezidentu informējuši, ka pie vajadzības ir gatavi strādāt arī trīs partiju koalīcijā.

Tieši nenosaucot AS un Nacionālo apvienību (NA) vārdā, Valainis norādīja, ka ir divi politiskie spēki, kuri uzskata, ka ir iespējami arī citi modeļi. ZZS frakcijas vadītājs šajā kontekstā atgādināja Ministru prezidenta Krišjāņa Kariņa (JV) līdz ar demisionēšanu norādīto, ka pašreizējā koalīcija sevi ir "izsmēlusi" un nevar parādīt dinamismu.

Tāpēc ZZS viena no līderiem ieskatā arī AS un NA ir jānāk un jāpievienojas pārējām trīs partijām, lai pārietu pie darbu veikšanas, nevis nodarbotos ar "savstarpējo ķīvēšanos".

Politiķis norādīja, ka arī ZZS nav "tāda liela patika" pret visu, ko dara kāda no šīm abām partijām, bet kopīgu mērķu vārdā Zaļo un zemnieku savienība ir gatava "piekāpties".

Kā ziņots, Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs šodien un rīt, 22.augustā, tiksies ar visām Saeimā pārstāvētajām politiskajām partijām, liecina prezidenta darba kārtība.

Konsultācijās tiks pārrunāts jaunas koalīcijas veidošanas process un Valsts prezidents noskaidros politisko spēku viedokļus par vēlamo koalīcijas modeli, iespējamiem Ministru prezidenta amata kandidātiem, kā arī redzējumu par valdībai veicamajiem ilgtermiņa un neatliekamajiem darbiem. Kā uzsver Rinkēvičs, Latvijas sabiedrība sagaida konkrētus risinājumus arī šī brīža aktuālākajām problēmām - augstajiem elektroenerģijas tarifiem un banku kredītprocentiem, kā arī straujajai pārtikas cenu inflācijai.

Atbilstoši Satversmes 59.pantam Ministru prezidentam un ministriem viņu amata izpildīšanai ir nepieciešama Saeimas uzticība. Tādēļ konsultācijās ar Saeimā pārstāvētajiem politiskajiem spēkiem prezidents vēlas gūt pārliecību, ka izvirzītais Ministru prezidenta amata kandidāts spēj gūt iespējami plašu parlamenta atbalstu.

Līdz šim oficiāli savu kandidātu izvirzījusi tikai JV - līdzšinējo labklājības ministri Siliņu.

Saeimā JV ir 26 deputātu vietas, ZZS - 16, bet "Progresīvajiem" - 10 mandāti, kas kopā iespējamās jaunās valdības tā dēvētajam kodolam dod 52 balsis jeb minimālu vairākumu.

AS ir 15 parlamentārieši un NA - 13 deputātu vietas. NA jau paziņojusi, ka nestrādās vienā valdībā ar "Progresīvajiem"

Partijai "Stabilitātei" ir desmit mandāti un LPV - astoņas vietas parlamentā. Tāpat Saeimā ir divi pie frakcijām nepiederoši deputāti.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu