Piesakies uz gastronomisko performanci "Brīvības cena"

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Publicitātes foto

Šā gada 28, un 29. septembrī projekta “Ukraine. Residence of freedom” ietvaros notiks gastronomiskā petrformance "BRĪVĪBAS CENA". Tā vedīs apmeklētāju emociju un sajūtu labirintā, kurā prāta apcirkņi diskutē ar sirds emociju virāžām, iekļaujot garšas receptorus.

3 stundu ēdienreize, kurā vēsture, tradīcijas, laikmeta jaunās ievirzes, dažādu nozaru sinerģija, statistika un radošuma kvintesence dod sāta sajūtu vai tieši otrādi – zūd apetīte.

Ar brīvības nozīmi un gastronomijas performanci iepazīstina projekta virsproducente Gundega Skudriņa un restorāna 3 Pavāri šefpavāri Mārtiņš Sirmais un Ēriks Dreibants.

Ko jums personīgi nozīmē vārds “brīvība”?

Ēriks Dreibants: “Kad dzirdu vārdu “brīvība”, pirmā doma man ir mūsu Milda ar trim zvaigznēm rokās, ar Lāčplēsi un strēlniekiem pakājē. Es viņu sveicinu kopš bērnības, ikkatru reizi garām ejot, un viņa manu sveicienu atņem. Bet es neesmu tikai brīvības garāmgājējs, es ceru. Otrā doma – gara brīvība. Ne tikai brīvais lidojums gadsimtiem pāri Baha mūzikā vai Leonardo bildēs, bet arī pavisam reālos dzīvesstāstos, kur Knuts Skujenieks utainā lēģerī raksta tik pārlaicīgi tīru, dzidru liriku, kur Lidija Lasmane piedod visiem saviem cietumsargiem, tiesnešiem un pratinātājiem.

Trešā doma ir profesionālā par brīvības pārinieci nebrīvību, kas mūs jo cieši tur savās skavās. Pat putns debesīs nav brīvs un nevar būt brīvs, viņa spārnus saista gravitācija. Veidenbaums savulaik zaimoja: “Vēders – dievs visaugstākais”. Un es diendienā strādāju vēdera laukā. Ar vēderu draudzējos un karoju, viņu pakaitinu, reizēm pazemīgi kalpoju, reizēm lepni uzkundzējos. Šie trīs – Milda, gars un vēders - tik bieži darbojas trīsvienībā, kuru mums nākas atšifrēt un pētīt.”

Ko apmeklētāji var sagaidīt performances laikā? 

Mārtiņš Sirmais un Ēriks Dreibants: “Mēs, pavāri, esam atkarīgie, mēs esam atkarīgi no dabas, daba ir mūsu audekls un krāsas. Mēs lepojamies un cienām savu audeklu, mežu sēnes un medījumus. Dievs, Daba, Darbs. Tā ir mūsu ēdienkarte.”

Gundega Skudriņa: “Gastronomiskajā performancē "Brīvības cena" savijas divas kultūras. Tajā ar mūzikas, gastronomijas, mākslas, horeogrāfijas un citiem radošiem procesiem tiks runāts par ļoti aktuālo tēmu - brīvību. Performance ieskicēs arī ukraiņu tautas stipro gribu, iezīmēs jaunus laikmetīgus nācijas vaibstus un parādīs koprades radošo procesu spēku.

Caur garšas receptoriem, smaržu, audiāliem stāstiem, mūziku, vizuāliem materiāliem, caur visām cilvēka maņām informācija uzsūcas daudz, daudz dziļākos prāta un ķermeņa slāņos. Tieši dažādu mākslas un radošo nozaru sinerģijā tapušo piedzīvojumu apmeklētāji var uztvert un sublimēt daudzšķautņaināk un līdzpārdzīvojums veidojas jaudīgāks.

Performances galvenie solisti nešaubīgi ir šefpavāri. Šajā gadījumā Latvijā atpazīstami, savā nozarē ļoti atzīti šefpavāri Mārtiņš Sirmais un Ēriks Dreibants, kuri sadarbosies ar ukraiņu pavārmākslas spīdekli Juriju Kavrižekno.

Tas vien jau ir notikums, kā divu kultūru pavāri sadarbosies jēgpilna, vērtīga un laikmetīga notikuma ietvaros. Raugoties radošajā procesā, varu bilst, ka pavāri izmanto jaunākās pavārmākslas tehnoloģijas, veido katrai tautai raksturīgāko garšu un produktu kombināciju, izmantojot jaunradi.”

Gundega, tu jau esi atpazīstama ar savām neparastajām idejām, īpaši savienojot dažādākās nozares tieši ar ēdienu un tā pasniegšanu. Kas ir sagaidāms gastronomiskajā performancē šoreiz?

“Performancē tiks integrēti rezidencē kopīgi tapušo mākslinieku darbi. Kā, piemēram, dizainera Mārča Ziemiņa interaktīvie galdauti, kuri taps rezidences laikā, iesaistot apmeklētājus. Brīvības čuksti zīmēsies uz galdauta, gaismu mākslinieki Those Guys Lighting kopā ar ukraiņu mākslinieci Gannu Bogačuku radīs gaismas mākslas objektu, kas kombinēts ar glezniecības, gaismas un etniskiem simboliem no abām kultūrām. Senie vizuālie kodi atspoguļos unikālās vēstures saknes, savukārt modernais, dinamiskais apgaismojums – brīvību un spožo nākotni.

Gastronomiskās performances laikā notiks arī dzīvie izpildījumi, teātra lasījumi no izrādes "Bagāžas stāsti", horeogrāfes Lienes Gravas izrāde "Klātbūtne”, kuras video ietērpu veido ukraiņu māksliniece Katerina Višņevaja. Tāpat darbosies jaunā ukraiņu māksliniece Asaki, kura uz Rīgu nogādājusi no ukraiņu ciema Jahidnes Černihivas apgabalā smagi cietušo zemi. To māksliniece izmantos savā performancē.”

Ko jums personīgi nozīmē šis projekts?

Gundega Skudriņa: “Rakstot performances scenāriju un iedziļinoties daudzos brīvības traktējuma slāņos, esmu izraudājusi kaudzi asaru. Nojaušu, ka apmeklētāju sirdis noteikti skars liela emociju gūzma, kas vainagosies ar gaišu cerību.

Mūsu virsuzdevums - neļaut pierast pie kara šausmām. Būt joprojām empātiskiem, atbalstošiem, spriestspējīgiem. Pie reizes parādot, ka veidojas jauni, spēcīgi, laikmetīgi radošo nozaru strāvojumi. Ar mākslas un radošo nozaru palīdzību sēt gaismas un ticības sēklu, kura ļauj vairāk izprast un novērtēt gan katra personisko brīvību, gan katras tautas brīvību.”

Pieteikšanās uz gastronomijas performanci

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu