Siliņa: Latvijas labklājību būs iespējams celt vien tad, kad būs skaidrība par valsts drošību

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ministru prezidenta amatam nominētā Evika Siliņa
Ministru prezidenta amatam nominētā Evika Siliņa Foto: Gatis Rozenfelds, Valsts kanceleja

Ceturtdien preses konferencē Ministru prezidenta amatam nominētā Evika Siliņa (JV) vēstīja, ka Latvijas labklājību būs iespējams celt vien tad, kad būs skaidrība par valsts drošību.

Viņa norādīja, ka, pateicoties NATO sabiedrotajiem un citiem, šobrīd ir šāda skaidrība par Latvijas drošību, taču būšot liels darbs priekšā, lai valsts ārējā un iekšējā drošība paliktu prioritāte.

"Ir skaidrs, ka būs jāiegulda papildu finanšu resursi un cilvēkresursi, lai varētu parūpēties par drošību," sacīja Siliņa.

Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs iepriekš aicināja jaunas koalīcijas veidošanā izvirzīt konkrētu mērķi - līdz 2030.gadam Latvijai sasniegt Eiropas Savienības vidējo labklājības rādītāju, īpašu uzmanību pievēršot izglītībai un zinātnei, investīciju piesaistei, reģionālās un ekonomiskās nevienlīdzības mazināšanai - cilvēkiem Rīgā un Latgalē ir jājūtas vienlīdz labi -, veselības aprūpei, valsts ārējai un iekšējai drošībai un Latvijas ekonomiskajai konkurētspējai.

Siliņa preses konferencē pateicās prezidentam par izvirzīto mērķi 2030.gadam un norādīja, ka sasniegt tādu mērķi var tad, ja ir labs saturs skolā, bērniem ir saprotama izglītības sistēma un ir skolotāji, kas spēj bērnus iemācīt. Tāpat arī būtiski, lai sabiedrībai ir pieejama veselības sistēma.

Vienlaikus Siliņa sacīja, ka mērķa sasniegšanai ir svarīgi arī cilvēktiesību jautājumi, lai Latvijā būtu iekļaujoša sabiedrība, kurā katrs jūtas piederīgs un vajadzīgs.

Siliņa norādīja, ka gribētu mazināt birokrātiju un veidot valsts pārvaldi tā, lai tā būtu pretimnākošāka gan uzņēmējiem, gan iedzīvotājiem.

"Nereti tas ir viens no lielākajiem apgrūtinājumiem, kāpēc ārvalstu investori domā, vai izvēlēties Latviju kā valsti, kurā ieguldīt savus resursus," pauda Siliņa.

Banku un finanšu institūciju konkurence arī esot viena no Siliņas prioritātēm, kas ir jāpanāk, lai būtu pieejamāks papildu finansējums gan uzņēmējiem, gan iedzīvotājiem.

Siliņa plāno sākt ar neatliekamajiem darbiem, kas izdarāmi līdz šā gada beigām, tostarp jautājums par AS "Sadales tīkls" tarifiem, hipotekāro kredītu procentiem, inflāciju un pārtikas cenām, kā arī veidot valdības plānu nākamajiem trim gadiem, iekļaujot partneru piedāvājumus.

Budžets 2024.gadam ir viena no prioritātēm neatliekamajos darbos un tam līdz 15.oktobrim būtu jānonāk Saeimā, sacīja Siliņa.

LETA jau ziņoja, ka lēmumu par Siliņas aicināšanu veidot valdību Rinkēvičs pieņēma pēc šonedēļ notikušajām sarunām ar visām Saeimas frakcijām. Siliņa bija vienīgā partiju oficiāli izvirzītā pretendente premjera amatam.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu