Video Putins pirmo reizi komentē Prigožina bojāeju (25)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ekrānšāviņš

Krievijas autokrāts Vladimirs Putins pirmo reizi publiski sniedzis komentāru par Tveras apgabalā notikušo aviokatrastrofu, kurā gāja bojā "Vagner" vadonis Jevgeņijs Prigožins.

Putins pauda līdzjūtību visu bojāgājušo ģimenēm un norādīja, ka Prigožins bijis "talantīgs uzņēmējs". Tāpat Putins uzsvēra, ka Prigožinu pazinis ilgi - kopš 1990. gadu sākuma.

Putins arī sacīja, ka "Prigožins bijis cilvēks ar sarežģītu likteni, kurš savā ceļā pieļāvis nopietnas kļūdas, bet tomēr panācis nepieciešamos rezultātus gan sev, gan kopējam mērķim". 

Krievijas prezidents uzrunā pauda, ka saskaņā ar viņa rīcībā esošo informāciju Prigožins vien trešdien atgriezies no Āfrikas, kur, kā jau vēstīts, "Vagner" vadonis publicēja pirmo video kopš jūnijā notikušā neveiksmīgā dumpja.

Putins arī atzina, ka notikušās aviokatastrofas izmeklēšana prasīs laiku.

ISW: Rīkojumu nogalināt Prigožinu, visticamāk, deva Putins

Rīkojumu nogalināt algotņu grupējuma "Vagner" vadītāju Jevgeņiju Prigožinu, kurš gāja bojā trešdien, nogāžoties lidmašīnai, visticamāk, devis Krievijas prezidents Vladimirs Putins, norāda ASV Kara studiju institūts (ISW).

"Ir ļoti maz ticams, ka Krievijas militārā resora pārstāvji, jo īpaši aizsardzības ministrs Sergejs Šoigu un ģenerālštāba priekšnieks ģenerālis Valērijs Gerasimovs, būtu izrēķinājušies ar Prigožinu bez Putina pavēles," secina domnīcas analītiķi un piebilst, ka visa Krievijas elite, visticamāk, bijusi pārliecināta, ka pēc jūnija dumpja Prigožins joprojām bija dzīvs, tikai pateicoties Putina žēlastībai.

ISW piekrīt viedoklim, ka Prigožina lidmašīnas nogāšanās nenotika nejauši 23.augustā - tieši divus mēnešus pēc dumpja sākuma 23.jūnijā.

Domnīca atgādina, ka tās pašas dienas, 23. augusta, rītā Krievijas valsts ziņu aģentūra "RIA Novosti" izplatīja informāciju par ģenerāļa Sergeja Surovikina atcelšanu no Gaisa un kosmosa spēku pavēlnieka amata.

Surovikins, kurš iepriekš komandēja Krievijas karaspēku Ukrainā, pēc Prigožina sacelšanās pazuda no sabiedrības redzesloka, un izplatījās ziņas, ka viņš aizturēts, jo bijis Prigožina atbalstītājs.

"Surovikina atbrīvošanas no amata oficiālais apstiprinājums Krievijas valsts medijos tajā pašā dienā, kad notika Prigožina nogalināšana, visticamāk, nav sagadīšanās," spriež ASV analītiķi.

Komentāri (25)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu