Krievijas finanšu tirgos nezina, ko domāt par Prigožina nāvi (1)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters / Scanpix

Trešdienas vakarā Krievijā notika aviokatastrofa, kurā tika iznīcināta Krievijas kara noziedznieka Jevgeņija Prigožina lidmašīna. Turklāt arī pats Prigožins bijis pasažieru sarakstā, un viņa nāvi apstiprinājusi gan Krievijas gaisa satiksmes aģentūra “Rosaviacija”, gan diktators Vladimirs Putins.

Krievijas finanšu tirgos nav skaidrības, kā uz notikušo reaģēt. Rubļa kurss saglabājies stabils, bet fondu tirgū vērojams vien neliels kritums, vēsta “Postimees”.

Ceturtdien rubļa vērtība saglabājās stabila, bet to ietekmēja arī citi faktori, ne tikai Prigožina nāve. Mēneša beigās Krievijas eksportētāji parasti maina nozīmīgu daļu no savas peļņas ārvalstu valūtās uz rubļiem. Tas arī rada lielāku pieprasījumu pēc Krievijas valūtas.

Krievijas kompānijām nākas apkalpot saistības rubļos, tādēļ valūtu nākas pārdot. Tomēr, pēc atsevišķu analītiķu teiktā, eksportētājiem jau ir pietiekami daudz naudas rubļos.

Tādēļ dolāra kurss Krievijā bija nemainīgs – 94,27 rubļi par dolāru, bet attiecībā pret eiro – 0,1% kāpums, eiro maksājot 102,39 rubļus.

Pagājušajā nedēļā rubļa vērtība strauji pieauga pēc iepriekš pieredzētā krituma, sasniedzot 17 mēnešos zemāko rādītāju. Krievijas Centrālā banka paaugstināja galveno procentu likmi par 3,5 procentpunktiem, tai sasniedzot 12%.

“Pēdējo dienu laikā valūtu apgrozījums ir samazinājies, un tas var liecināt par to, ka eksportētāji jau ir pārdevuši pietiekami daudz valūtas, lai segtu savas saistības nodokļu un citu izdevumu jomā, un tagad taupa pieejamos līdzekļus,” norādīja analītiķis Aleksejs Antonovs.

Krievijas fondu tirgos vērojams kritums par 0,9%.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu