Aptauja: Vairums Igaunijas iedzīvotāju sagaida premjeres demisiju saistībā ar skandālu ap viņas vīra uzņēmumu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Kaja Kallasa.
Kaja Kallasa. Foto: Zane Bitere/LETA

Igaunijā 57% iedzīvotāju sagaida premjerministres Kajas Kallasas demisiju saistībā ar skandālu par viņas vīram daļēji piederošā uzņēmuma darbību Krievijā, liecina pēc Sabiedrības pētījumu institūta pasūtījuma veiktas aptaujas rezultāti.

57% respondentu atbildēja, ka Kallasai saistībā ar skandālu būtu jāatkāpjas no premjerministres amata, 31% aptaujāto pauda pārliecību, ka premjerministrei ir jāizskaidro notikušais, bet darbu viņa var turpināt, savukārt 7% respondentu sacīja, ka Kallasai saistībā ar notikušo nekas nav jādara.

5% respondentu konkrētu atbildi nespēja sniegt uz sabiedriskās domas pētījumu kompānijas "Norstat" uzdoto jautājumu, ko Igaunijas premjerministrei vajadzētu darīt pēc tam, kad publiski izskanēja, ka viņas vīram daļēji piederoša pārvadājumu kompānija turpina darbību Krievijā arī pēc tās atkārtotā iebrukuma Ukrainā.

Ja no Igaunijas parlamenta opozīcijas partiju atbalstītājiem pārliecinošs vairākums pauda viedokli, ka Kallasai ir jāatkāpjas, tad viņas vadītās Reformu partijas atbalstītāju vidū tā uzskata tikai 8% aptaujāto.

"Norstat" pēc Sabiedrības pētījumu institūta pasūtījuma ceturtdien un piektdien tiešsaistē apjautāja 1000 vismaz 18 gadu vecumu sasniegušu Igaunijas iedzīvotāju.

Jau vēstīts, ka Igaunijas sabiedriskās raidorganizācija ERR trešdien ziņoja, ka Kallasas vīram Arvo Hallikam daļēji piederošais loģistikas uzņēmums "Stark Logistics" kara Ukrainā laikā turpina darbību Krievijā.

Komentējot izskanējušās aizdomas, "Stark Logistics" uzsvēra, ka kara laikā tam Krievijas klientu nav bijis, taču tas apkalpo Igaunijas klientu uzņēmumu "Metaprint", kura aerosola iepakojuma rūpnīca beidz darbību Krievijā, un pēdējais šī klienta sūtījums no Krievijas tiks piegādāts septembrī.

Pats Halliks piektdien paziņoja, ka pārdos savas kapitāldaļas uzņēmumā un vairs nebūs iesaistīts kompānijas darbībā.

Igaunijas prezidents Alars Kariss aicinājis Kallasu sniegt detalizētāku skaidrojumu par publiski izskanējušo informāciju.

Savukārt Igaunijas parlamenta opozīcijā esošās Centra partijas frakcijas ārkārtas sanāksmē piektdien nolemts sākt sarunas ar citām partijām par neuzticības izteikšanu premjerministrei. Centra partija sarunās cer iegūt skaidru viedokli arī no Kallasas vadītās Reformu partijas un tās partneriem valdības koalīcijā "Igaunija 200" un sociāldemokrātiem.

Kallasa ir Igaunijas premjerministre kopš 2021.gada janvāra. Pēc šogad martā notikušajām parlamenta vēlēšanām, kurās Kallasa uzvarēja, viņa izveidoja savu trešo valdību pēc kārtas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu