Rumānijā pēc valsts pievienošanās Ukrainas graudu eksportam notikuši vairāki ugunsgrēki un sprādzieni (6)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Neilgi pēc tam, kad Rumānijas valsts iestādes atvēra Donavas ostas Ukrainas graudu eksportam un sāka dubultot tā jaudu, valstī notika virkne sprādzienbīstamu negadījumu, vēsta „The Moscow Times”.

Sestdienas, 26. augusta, vakarā Dymbovicas aprinķa Krevedijas apdzīvotajā vietā sašķidrinātās gāzes (LPG) uzpildes stacijā notika vairāki secīgi sprādzieni. To rezultātā izcēlās ugunsgrēks, viens cilvēks gāja bojā un vairāk nekā 50 tika ievainoti. Ugunsgrēks izplatījās uz tuvējām ēkām, un ārkārtas dienesti izsludināja gandrīz 3000 cilvēku evakuāciju.

Ārkārtas situācijas mēroga dēļ iestādēm nācās iesaistīt Eiropas Civilās aizsardzības mehānismu, vēsta Maskavas Kremļa propagandas aģentūra TASS.

Rumānijas gaisa spēku lidmašīnas „C-27J Spartan” nogādāja četrus cietušos slimnīcās Briselē un Milānā, un Rumānijas Ģenerālprokuratūra uzsāka krimināllietu.

Dažas stundas vēlāk ugunsgrēks izcēlās plastmasas noliktavā 20 kilometru no eksplodējušās degvielas uzpildes stacijas. Negadījums notika Dragomiresti pilsētā, kur atrodas aizsardzības nozares rūpnīca. Rumānijas varasiestādes ekonomikas ministra Stefana Radu Oprea vārdā apliecināja, ka abi incidenti nav savstarpēji saistīti.

Pēc tam, kad Krievija atteicās no graudu darījuma un paziņoja par Ukrainas Melnās jūras ostu blokādi, Rumānija kļuva par galveno pārtikas eksporta centru no Ukrainas. Tagad katru mēnesi pāri Donavai tiek eksportēti 2 miljoni tonnu graudu, un Rumānijas varasiestādes ar ASV un ES atbalstu plāno palielināt eksporta termināļu jaudu līdz 4 miljoniem tonnu.

Premjerministrs Marčels Čiolaku (Marcel Ciolacu) svētdien paziņoja, ka Rumānija šogad nodrošinās Ukrainai 40 miljonus tonnu graudu eksporta. Transportēšanai pieejamo baržu skaits dubultosies līdz 14 kuģiem dienā. No oktobra graudu pārvadātājiem būs atļauts veikt arī nakts reisus. Turklāt uz robežas ar Ukrainu ir plānots atvērt jaunus ceļu kontrolpunktus un paplašināt dzelzceļa infrastruktūru.

„Mēs esam labi apguvuši mācības par Krieviju,” laikrakstam „Financial Times” sacīja Čiolaku. „Mums nav nekādas atkarības no Krievijas energoresursu ziņā, un mēs bez jebkādiem nosacījumiem atbalstam Ukrainu”.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu