Krievija sākusi zaudēt pozīcijas vēl vienā nozīmīgā Eiropas enerģētikas tirgus segmentā (4)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters / Scanpix.

Zaudējot Eiropas gāzes tirgu, kas līdz karam nesa aptuveni 50 miljardus eiro lielus ienākumus ik gadu, Krievija sāk zaudēt pozīcijas vēl vienā nozīmīgā enerģētikas tirgus segmentā – degvielas piegādēs atomelektrostacijām (AES).

Slovākija atteikusies no Krievijas kodoldegvielas par labu amerikāņu uzņēmuma “Westinghouse” ražojumam. Vēl viens kodoldegvielas piegādātājs varētu būt Francija. Pēc tendera rezultātiem Slovākijas kompānija “Slovenske elektrarne” esot nodrošinājusi sev piegādes, izmantojot Rietumvalstu alternatīvas, raksta “Euractiv”.

AES nodrošina 55% no kopējā Slovākijas elektroģenerācijas apjoma. Līdz šim vienīgais kodoldegvielas piegādātājs bijis TVEL (“Rosatom” apakšuzņēmums). 2022. gada martā Slovākija ieguva no Krievijas degvielas krājumus diviem reaktoriem divās stacijās, kas ir pietiekamā daudzumā līdz šī gada beigām.

Jau tad Slovākija paziņoja, ka sāk meklēt Rietumu piegādātājus. Līdz karam Krievijai bija visas iespējas kļūt par Slovākijas galveno kodoldegvielas piegādātāju. 2019.gadā abu valstu premjerministri parakstīja papildvienošanos līgumam starp Slovākijas AES un TVEL.

Toreiz Slovākijas premjers Peters Pelegrini paziņoja, ka Bratislava priecājas par līguma parakstīšanu ar TVEL, kas “līdz 2030. gadam piegādās kodoldegvielu 630 miljonu eiro vērtībā”. Toreizējais Krievijas premjers Dmitrijs Medvedevs sacīja, ka “tas ir labs abu valstu sadarbības virziens”.

Tagad Slovākija vēlas sadarboties ar Rietumiem. Degvielu piegādās amerikāņu “Westinghouse” Zviedrijas apakšuzņēmums.

“Cita kodoldegvielas piegādātāja atrašana mūsu elektrostacijām ir svarīgs solis Slovākijas energoneatkarības stiprināšanā,” paziņoja “Slovenske elektrarne” ģenerāldirektors Braņislavs Stričeks. Viņš piebilda, ka AES ir svarīga loma valsts energobalansa veidošanā, tādēļ ir kritiski svarīgi diversificēt piegādes.

Pēc atbilstošas sertifikācijas, jaunā degviela tiks piegādāta jau tuvākā gada laikā. Tāpat “Slovenske elektrarne” ir gatava vienoties ar vismaz vēl vienu kodoldegvielas piegādātāju. Tā var būt Francijas kompānija “Framatom”, ar ko jau maijā parakstīts nodomu līgums par sadarbību.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu