Āzijas lielākās kriptovalūtu biržas pievienojas sankcijām pret Krievijas bankām (2)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters / Scanpix

Trīs Āzijas vadošās kriptovalūtu biržas – “Binance”, “Bybit” un OKX paziņojušas, ka aptur operācijas ar Krievijas bankām, pret kurām noteiktas Rietumvalstu sankcijas. Lietotāji Krievijā gan varēs izmantot alternatīvas metodes – naudas pārvedumu sistēmu, kā arī izmantot nesankcionēto banku pakalpojumu, piemēram, “Raiffeisen Bank”, vēsta “Forbes”.

“Binance” aizvadītajā nedēļas nogalē ieviesa ierobežojumus Krievijas klientiem, ļaujot lietotājiem izmantot tikai rubļus operāciju veikšanai. Mēģinot izmantot ārvalstu valūtas, lietotājiem tiek parādīts ziņojums, ka nepieciešams izvēlēties vietējo valūtu, un atsaucas uz biržas darbības noteikumiem lietotāja izvēlētajā valstī. Krievi, kuri dzīvo ārzemēs un kuri veiksmīgi verificējuši ārvalstu adresi, varēs turpināt izmantot ārvalstu valūtas, izņemot rubļus, hrivnas, ASV dolārus un eiro.

Tikmēr kriptobirža OKX no apkalpojamo karšu saraksta izņēmusi banku “Sberbank”, “Tinkoff”, un “Alfa-Bank” kartes. Analoģiska situācija vērojama arī kriptobiržā “Bybit”. Neraugoties uz to, ka bankas joprojām ir pieejamas apmaksas metožu sarakstā, veikt darījumus vairs nav bijis iespējams. Vēlāk gan daļēji atjaunota piekļuve operācijām ar “Sberbank” kontiem.

Visas trīs biržas dibinājuši Ķīnas pilsoņi, taču šo biržu biroji atrodas dažādos pasaules nostūros. Čanpens Čao dibināja “Binance” 2017. gadā. Kompānijai ir birojs Singapūrā, taču kompānija uzsver, ka tai nav nevienas galvenās mītnes. Čao uzsver, ka “Binance” stingri seko līdzi amerikāņu noteikumiem, tostarp Rietumvalstu sankcijām pret Krieviju.

OKX galvenā mītne atrodas Seišelu salās, bet pati kompānija, kuru dibinājis Stars Sjui, reģistrēta Honkongā un Maltā. Uzņēmums tiecas “atbildēt uz tirgus pieprasījumiem un regulatoru prasībām”. Tāpat kriptobirža noteikusi virkni ierobežojumu lietotājiem no Krievijas.

Bena Čou dibinātā “Bybit” darbojas visā pasaulē, izņemot ASV, Ķīnas kontinentālo daļu, Singapūru, Kvebekas provinci Kanādā un virkni citu jurisdikciju. Galvenais birojs atrodas Dubaijā. Iepriekš “Bybit” nebija ieviesis ierobežojumus Krievijas lietotājiem, un 2022. gada novembrī “Bybit” paziņoja, ka “nediskriminēs lietotājus pēc viņu atrašanās vietas un pases”.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu