8 gadus vecs zēns skolas smilšu kastē atrod Romas impērijā kaltu monētu (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: dpa/scanpix

Kādam astoņus gadus vecam zēnam Vācijā rotaļas savas skolas smilšu kastē beigušās ar visai iespaidīgu ķērienu – 1800 gadu senu sudraba monētu, kas kalta vēl Romas impērijas laikā.

Pārsteigts par atradumu, mazais Bjarne steidzās uz mājām Brēmenē, lai prieka vēsti atklātu saviem vecākiem. Toreiz, 2022. gada augustā, gan vēl neviens nezināja, cik vērtīgs ir šis atradums. Tagad arheologi apstiprinājuši, ka monēta ir romiešu denārs, kas kalts Romas imperatora Marka Aurēlija valdīšanas laikā. Viņš Romas impērijā valdīja no mūsu ēras 161. līdz 180. gadam.

Pamatīgi nodilusī monēta sver 2,4 gramus un ir radīta laikā, kad Romas impērija savās monētās samazināja sudraba daudzumu, paziņojumā raksta arheologi. Viņi šo atradumu sauc par “kaut ko ļoti īpašu”.

Foto: dpa/scanpix

Lai arī Brēmenes reģions nekad nav atradies Romas impērijas teritorijā, to reiz apdzīvoja sena ģermāņu cilts, kas mēdza tirgoties ar romiešiem. Tas varētu izskaidrot to, kā monēta beigu beigās nonāca smilšu kastē, vēstīts vietnē “The History Blog”.

Diemžēl Bjarnem monētu nebija ļauts paturēt sev, jo pēc likuma šādi atradumi pieder valstij. Tiesa, arheologi zēnu uzslavēja par viņa acīgumu un ziņkārību, kā arī plāno viņam uzdāvināt grāmatas par arheoloģiju.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu