Rīgā ar unikālu lekciju uzstāsies "faraonu mītu grāvējs" Zahi Havass (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Zahi Havass
Zahi Havass Foto: dpa/scanpix

12. septembrī Rīgā ieradīsies mūsdienu arheoloģijas leģenda, pasaulslavenais eģiptologs un vēsturnieks Zahi Havass (dr. Zahi Hawass), kurš ilgus gadus vadīja Ēģiptes Senlietu augstāko padomi.

Latvijas Universitātes Lielajā aulā viņš nolasīs vienīgo lekciju, kuru pamatoti var dēvēt par unikālu: plašajai auditorijai (ar iepriekšēju rezervāciju - lekcija bez maksas) viņš plāno pastāstīt ne tikai visinteresantākos faktus par Senās Ēģiptes brīnumiem, piemēram, piramīdām vai faraonu kapenēm, bet arī atklāt citus mazāk izpētītus un plašai sabiedrībai mazāk zināmus noslēpumus no Senās Ēģiptes valdnieku dzīves. Iespējams, šai lekcijā tiks atspēkots plaši izplatītais mīts par nāvējošiem faraonu lāstiem viņu kapeņu pētniekiem, jo tieši Zahi Havass bija tas, kurš pētīja gan Heopsa piramīdu, gan Gīzas piramīdas, kā arī personīgi vadīja Tutanhamona mūmijas ģenētisko pētījumu komandu, pateicoties kurai tika atklāts faraona nāves noslēpums.

Pirmo reizi apmeklējot Baltijas valstis, arheoloģijas doktors nolasīs pa vienai lekcijai katrā no Baltijas valstu galvaspilsētām: 11. septembrī Zahi Havass uzstāsies Tallinā, 12. septembrī – Rīgā, bet 13. septembrī - Viļņā.

"Es ar nepacietību gaidu tikšanos ar Baltijas valstu iedzīvotājiem. Es vēlos dalīties ar viņiem savā aizraušanās ar Ēģipti un tās bagāto vēsturi. Apmeklējot trīs Baltijas valstu galvaspilsētas, es vēlos pieskarties arī šo valstu vēsturei: apmeklēt vēsturiski svarīgas vietas, nobaudīt vietējos tradicionālos ēdienus. Piemēram, esmu dzirdējis, ka Latvija ir slavena ar savu rupjmaizi un izcilu medu, tāpēc ceru, ka man būs iespēja to nogaršot pašam," saka Z. Havass.

Kā teic Karīna Puzanova-Kļujeva, tūrisma operatora "Coral Travel" Latvijas nodaļas vadītāja, kas ielūdza slaveno Senās Ēģiptes noslēpumu pētnieku uz Baltijas valstīm, ikviens, kurš ieradīsies Zahi Havasa lekcijās Rīgā, Viļņā un Tallinā, iegūs unikālu iespēju pašam uzdot jautājumus un dzirdēt atbildes no cilvēka, kurš personiski pētījis Ēģiptes tūkstošgadu vēstures artefaktus.

"Komunikācija ar arheoloģijas leģendu Zahi Havasu ļaus visiem lekciju dalībniekiem klātienē iepazīt Ēģiptes pagātni un pārliecināties, ka šīs valsts lielā vēsture dzīvo gandrīz katrā pilsētā," saka K. Puzanova-Kļujeva.

Kā norāda pasākuma organizators, tiem, kas vēlas dzīvē redzēt un izjust Senās Ēģiptes karalisko pagātni, tūrisma operators "Coral Travel" palīdzēs šo sapni īstenot. Tiešie lidojumi uz Šarm el Šeihu un Hurgadu sāksies jau oktobra beigās, divas reizes nedēļā. Tiem, kas vēlas izbaudīt Indianas Džonsa piedzīvojumus, būs iespēja izmantot šo iespēju visu ziemu.

"Pagātne guļ tumsā, gaidot, kad to atklās. Neatklātas kapenes ir līdzīga laika kapsulai, piepildītai ar burvestībām un lāstiem, kuri tūkstošiem gadu ir klusi sargājuši mirušos. Katrs jauns atradums paver logu uz pagātni," tā saka Dr. Havass par savu nākamo dokumentālo filmu no sērijas "Zudusī piramīda", kas pašlaik tiek veidota Netflix platformā.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu