Itālijā tūrists cenšas no pludmales nolaupīt akmeņus un tiek pie soda (3)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Oļi. Ilustratīvs attēls
Oļi. Ilustratīvs attēls Foto: Shutterstock

Tev nebūs zagt. Pat akmeņus. Šim bauslim nepaklausīja kāds tūrists Itālijā, kuram nu jāstājas likuma priekšā par to, ka viņš no Sardīnijas pludmales centās nolaupīt 41 kilogramu oļu.

Tūrists no Francijas oļus bija sakrāvis savas automašīnas bagāžniekā un Sardīnijas salu centās atstāt ar prāmi, kas devās uz Nicu. Tomēr pirms uzbraukšanas uz prāmja vīrieti apturēja itāļu muitnieki.

“Viņam bagāžniekā bija 41 kilograms oļu un akmeņu no Lampianu pludmales. Tie tika konfiscēti un tiks atgriezti atpakaļ,” vēstīts muitnieku ziņojumā.

Sardīnija – liela Itālijas sala Vidusjūrā – ir labi pazīstama ar savām balto smilšu pludmalēm, kas ir tik vērtīgas, ka kopš 2017. gada tūristiem ir aizliegts no tās līdzi ņemt akmeņus un smiltis. Šis aizliegums tika ieviests, lai pasargātu pludmales no erozijas jeb noārdīšanās.

“Smilšainās pludmales ir Sardīnijas galvenais vilinājums. Pastāv divi apdraudējumi: erozija, kas ir daļēji dabiska un daļēji klimata pārmaiņu izraisīta; un tūristi, kuri zog smiltis,” 2019. gadā izdevumam “BBC” teica Sardīnijas vides zinātnieks Pjerluidži Koko.

Sods par smilšu, oļu un gliemežvāku zādzību no pludmalēm ir 300 līdz 3000 eiro. Lielākā daļa no sazagtā parasti tiek pārdota. Pārsteidzoši, bet internetā pieprasījums pēc Sardīnijas pludmaļu materiāliem ir ļoti liels.

“Eksistē pieklājīgs tirgus internetā, kurā ir ļoti augsts pieprasījums pēc Sardīnijas smiltīm. Lielākā daļa pircēju ir smilšu kolekcionāri,” izdevumam “The Guardian” stāstīja vietējais likumsargs Karlo Lacari.

Smiltis no Sardīnijas pludmalēm tiek zagtas jau gadu desmitiem. Slavenā Rozā pludmale (Spiaggia Rosa), piemēram, 1990. gadu vidū tika izlaupīta tik ļoti, ka to nācās slēgt.

Pēdējos gados daudzi cilvēki ir sodīti par smilšu zādzību. Piemēram, kāda ģimene 2021. gadā saņēma sodu par to, ka bija piepildījusi pudeli ar pludmales smiltīm. Kad ieradās policija, ģimene meloja un centās pudeli paslēpt zem pludmales dvieļa, tomēr beigu beigās atzinās. 2019. gadā savukārt divi franči tika pieķerti ar 14 plastmasas pudelēm, kas bija pilnas ar smiltīm.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu