Bosnijas serbi rīko protestus pret apsūdzību izvirzīšanu Dodikam

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Milorads Dodiks
Milorads Dodiks Foto: DADO RUVIC/REUTERS

Reaģējot uz apsūdzību izvirzīšanu savam līderim Miloradam Dodikam, Bosnijas serbi gatavojas piektdien svarīgākajos punktos bloķēt ceļus, kas savieno abas valsts autonomās daļas.

Saskaņā ar Deitonas miera līgumu, kas 1995.gadā izbeidza asiņaino pilsoņkaru, Bosnija un Hercegovina (BiH) ir sadalīta divās autonomās sastāvdaļās - Serbu Republikā (RS) un Musulmaņu-Horvātu Federācijā (FBiH). Katrai no valsts autonomajām sastāvdaļām ir sava valdība un policijas spēki, bet Sarajevā izvietotās federālās institūcijas, kas tās saista, ir ļoti vājas.

Jūlijā Serbu Republikas prezidents Dodiks parakstīja likumu, kas ļauj RS apiet vai ignorēt Starptautiskās sabiedrības augstākā pārstāvja izdodos rīkojumus.

Starptautiskās sabiedrības augstākajam pārstāvim, kura pienākumus šobrīd pilda vācu diplomāts Kristiāns Šmits, saskaņā ar Deitonas miera līgumu ir tiesības izdot rīkojumus ar likuma spēku, lai nodrošinātu miera līguma izpildi. Viņa pilnvarās ir arī amatpersonu atcelšana.

Taču Dodiks atteicies atzīt ANO neatkarīgās Miera īstenošanas padomes ieceltā Šmita pilnvaras, jo tās neesot apstiprinājusi ANO Drošības padome, kur to bloķē Krievija un Ķīna.

Protesta akcijas rīkotāji plāno piektdien četrās vietās uz 30 minūtēm bloķēt satiksmi, sākot ar plkst.18 (plkst.19 pēc Latvijas laika).

Lai gan prokuratūra par apsūdzību izvirzīšanu Dodikam paziņoja jau 11.augustā, tās vēl nav apstiprinājusi augstākā tiesu instance.

Piektdien protesta akcijas plānotas arī Bosnijas-Hercegovinas galvaspilsētā Sarajevā, kas atrodas pie RS un FBiH robežas.

Sākotnēji mītiņš tika plānots pie Bosnijas un Hercegovinas Tiesas, taču policija, pamatojoties uz drošības apsvērumiem, to neatļāva.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu