Iesaldētie Krievijas aktīvi ļaus sniegt Ukrainai finansiālo palīdzību vairāku gadu garumā. Eksperti norāda, ka ASV piešķirtā palīdzības pakete 61 miljarda dolāru vērtībā ir ļoti svarīga, taču tā ļaus Ukrainai noturēties vien līdz šī gada beigām.

Kā vēsta aģentūra “Reuters”, Ukrainai ir nepieciešams jauns finansēšanas plāns, kas ļaus katru gadu nedomāt par jautājumu – kur tikt pie naudas? Jau 2025. gadā Kijivai atkal būs aktuāls jautājums par finansējumu, kas nepieciešams, lai turpinātu cīnīties pret Krievijas diktatora Vladimira Putina armiju.

Eksperti un politologi uzsver, ka ilggadējs finansējuma plāns palīdzēs Kijivai nebūt atkarīgai no ASV iekšpolitiskajām turbulencēm. Vienlaikus šāds finanšu plāns spētu pacelt ukraiņu morālo noskaņojumu. Vēl jo vairāk – Krievijas diktators Putins arī varētu mainīt savus “īpašās militārās operācijas” plānus, redzot, ka Ukrainai ir būtiski resursi ilgākā termiņā.

Tiesa gan, daudzi eksperti ir skeptiski, ka Ukrainai izdosies atgūt visas Krievijas okupētās teritorijas. Tomēr ilgtermiņa finansējuma plāns var ļaut Ukrainai iegūt izdevīgākas pozīcijas, pirms sēžas pie sarunu galda. Militārie eksperti uzskata, ka aizsardzības karš Kijivai izmaksās daudz lētāk nekā uzbrukumu veikšana.

Paredzams, ka aptuvenā summa, kas Kijivai būtu nepieciešama ik gadu, lai spētu sekmīgi aizsargāties pret Krievijas agresiju, varētu būt vidēji 88 miljardi dolāru. Eksperti gan uzreiz atgādina, ka Rietumvalstis ir iesaldējušas Krievijas aktīvus 320 miljardu vērtībā un šī summa varētu ļaut Ukrainai neuztraukties par finansējumu līdz...

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X