Pētījums: Digitālo rīku izveidē jāiesaista vairāk cilvēku ar īpašām vajadzībām

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Aplikācijas telefonā. Ilustratīvs attēls.
Aplikācijas telefonā. Ilustratīvs attēls. Foto: Chandan Khanna/AFP

Cilvēku ar īpašām vajadzībām biežāka iesaiste mājaslapu un mobilo aplikāciju izstrādē un testēšanā var palīdzēt veidot šos produktus iekļaujošākus un pieejamus lielākai lietotāju grupai, secināats biznesa augstskolas "Turība" "ERASMUS+" projekta "Intux" veiktajā starptautiskajā pētījumā.

Gandrīz puse jeb 44% aptaujāto atzina, ka līdz šim nekad nebija dzirdējuši par terminu "lietotāju testēšana" jeb lietotāja vajadzību apjaušana, savukārt 42% no tiem, kas bija informēti, nekad tādā nebija piedalījušies.

Pētījumā tika aptaujāti 250 cilvēki ar īpašām vajadzībām no Latvijas, Spānijas, Zviedrijas un Slovēnijas, lai noskaidrotu, vai, veidojot mājaslapas un mobilās aplikācijas, tiek ietverta pieejamība cilvēki ar īpašām vajadzībām un vai šī iedzīvotāju grupa vispār tiek iesaistīta digitālo rīku izveides procesā, lai tos padarītu pieejamus un lietojamus ikvienam.

Aptaujā tika noskaidrots, kāda ir lietotāja pieredze un konkrētā lietotāja vajadzības, lai pilnvērtīgi lietotu mājaslapu vai lietotni, piemēram, burtu izmēri, krāsu gammas atšķirība, teksta struktūras līdzinājums un citi parametri.

"Turība" pārstāvis Kristers Uglanovs pauda, ka aptaujas rezultāti liecina - daudzi dalībnieki neizmanto palīgrīkus, kas uzsver nepieciešamību lietotāju pieredzes profesionāļiem un produktu izstrādātājiem, izstrādājot un testējot produktus un pakalpojumus, ņemt vērā plašākas pieejamības vajadzības. Ņemot vērā to lietotāju vajadzības, kuri, iespējams, nepaļaujas uz palīgrīkiem, dizaineri var izveidot iekļaujošākus un pieejamākus produktus, kas sniedz labumu lielākai lietotāju grupai.

Iegūtie dati arī liecina, ka dalības biežums lietotāju testēšanā ir svarīgs faktors, lai nodrošinātu, ka produkti un pakalpojumi tiek regulāri pārskatīti un uzlaboti, lai tie atbilstu lietotāju vajadzībām.

Balstoties uz šī pētījuma un veikto fokusgrupu aptauju rezultātiem, projektā iesaistītās augstskolas kopā ar nevalstiskajām organizācijām šoruden izstrādās rokasgrāmatu pedagogiem un apmācību moduļus par lietotāja pieredzes dizaina veidošanu, kas palīdzēs topošajiem IT studentiem apgūt nepieciešamās zināšanas un prasmes, lai varētu nākotnē veidot gan mājaslapas, gan lietotnes, kas būs piemērotas un ērtas lietošanā cilvēki ar īpašām vajadzībām, atklāja Uglanovs.

Viņš uzsvēra - piemērotu un pielāgotu aplikāciju, lietotņu un mājaslapu izveide ir veids kā palīdzēt cilvēki ar īpašām vajadzībām iekļauties darba tirgū un veikt konkrētas darbības patstāvīgi – izprast tekstu, tā nozīmi un atvieglināt informācijas uztveri.

"Turība" ir projekta "Intux" vadošais partneris. Tā sadarbības partneri ir Latvijas Cilvēku ar īpašām vajadzībām sadarbības organizācija "Sustento", Mariboro Universitāte Slovēnijā un Slovēnijas Invaliditātes organizāciju nacionālā padome, Madrides politehniskā Universitāte un Seviļas autisma asociācija Spānijā, Starptautiskās pieejamības profesionāļu asociācijas līdzdibinātāji "Funka Nu AB" Zviedrijā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu