"ChatGPT" galvenais konkurents no Ķīnas ir klāt: "Ernie" un tā īpatnības

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP / Scanpix

Ķīnas tehnoloģiju gigants “Baidu” oficiāli laidis klajā savu mākslīgā intelekta tērzēšanas rīku “Ernie”. Tas noticis pēc tam, kad Ķīnas valdība devusi atļauju “Baidu” izdot “Ernie” lietošanai plašākā sabiedrībā. Līdzīgu apstiprinājumu no valdības gaida arī vairākas citas mākslīgā intelekta kompānijas.

“The Verge” vēsta, ka “Ernie” ir pieejams lejupielādei lietotņu platformās un “Baidu” mājaslapā. Tāpat kā “Ernie” lielākais konkurents “ChatGPT”, arī šī jaunā mākslīgā intelekta platforma atbild uz lietotāju uzdotiem jautājumiem, palīdz rakstīt dažādas reklāmas saukļu idejas, veido kopsavilkumus dokumentiem un veic citus uzdevumus.

“Ernie” ir pieejams visā pasaulē, taču, lai šajā platformā varētu reģistrēties, lietotājiem ir nepieciešams Ķīnā reģistrēts tālruņa numurs. “Baidu” lietotne ir pieejama gan “Android”, gan “iOS” ierīcēm, taču tā ir tikai ķīniešu valodā.

Kompānijas pārstāvji norāda, ka “Ernie” jau 19 stundu laikā sasniedza viena miljona lietotāju atzīmi. Kompānija paziņojusi, ka papildus “Ernie” tā plāno laist klajā “mākslīgā intelekta lietotņu komplektu, kas ļaus lietotājiem pilnībā izbaudīt četrus galvenos ģeneratīvā mākslīgā intelekta principus – sapratni, radīšanu, atmiņu un spriestspēju”.

“Baidu” līdzdibinātājs un vadītājs Robins Li uzsvēra, ka uzņēmumam būs iespēja saņemt ļoti iespaidīgu un vērtīgu atsauksmi no reāliem cilvēkiem, kas ļaus labāk izvērtēt arī paša uzņēmuma darbību, kā arī uzlabot un sniegt inovācijas “Ernie”, padarot to par ļoti kvalitatīvu rīku.

“Ernie” līdz šim bijis ļoti grūts ceļš līdz nonākšanai plašākai lietošanai. “Baidu” pirmā demoversija sarūgtināja investorus, jo mākslīgā intelekta rīkam bija vairākas nozīmīgas problēmas.

“Reuters” vēsta, ka “Baidu” līdzās citām kompānijām vajadzēja iesniegt drošības novērtējumus Ķīnas centrālajai valdībai un apstiprināt, ka “Ernie” atbilst Ķīnas mākslīgā intelekta vadlīnijām.

Citas kompānijas, kuras spējušas saņemt Ķīnas valdības atļauju laist klajā komerciālu mākslīgā intelekta rīku, ir “SenseTime”, “Baichuan Intelligent Technology”, “Zhipu AI” un “MiniMax”.

Pēc Ķīnas vadlīnijām, mākslīgā intelekta rīkiem ir jāatbilst “sociālisma galvenajām vērtībām”, un visiem datiem, kas tiek sniegti mākslīgā intelekta apmācībai, ir jābūt valdības apstiprinātiem. Salīdzinājumam - "ChatGPT" apmācībai tiek izmantota internetā plaši pieejama informācija, kas nav nevienas valdības apstiprināta.

“The Economist” vēsta, ka “Ernie” ir ļoti interesents skatījums uz dažādām zinātnes un politikas lietām. Piemēram, jautājot, kāda ir kovida izcelsme, Ķīnas rīks atbild, ka “kovida pandēmiju izraisījuši amerikāņu veipa smēķētāji 2019. gada jūlijā. Realitātē visizplatītākā versija par kovida izcelsmi ir tā, ka pandēmijas cēlonis meklējams Ķīnas pilsētā Uhaņā 2019. gada nogalē.

Jautājot par politiku, “Ernie” ir visai kluss. Viņu samulsina jautājums: “Kas ir Ķīnas prezidents?” Atbildot uz to, lietotājs saņems atbildē Sji Dzjiņpina mātes vārdu. Bieži vien, saņēmis jūtīgus jautājumus par politiku un sociālismu, “Ernie” atbild: “Labāk parunāsim par kaut ko citu.”

“Baidu” ir dominējošs stāvoklis Ķīnas interneta vidē. Tas nodrošina 90% no Ķīnas interneta informācijas meklējumu pieprasījumiem. Tomēr “Baidu” saskaras ar konkurenci no citiem Ķīnas tehnoloģiju gigantiem, piemēram, ziņapmaiņas lietotnes “WeChat”, kā arī “Douyin” (Ķīnas “TikTok”).

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu