Briežos strauji evolucionē mūsu senais “draugs” Covid-19 (3)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Baltastes briedis
Baltastes briedis Foto: Shutterstock

Koronavīrusa pandēmija – kurš gan to vairs atceras. Tomēr Covid-19 ir tālu no pazušanas. Cilvēki ar to joprojām inficējas visā pasaulē, turklāt jaunā pētījumā atklāts, ka šis vīruss no mums nu nonācis arī baltastes briežos, kur, kā rādās, turpina strauji evolucionēt.

SARS-CoV-2 izcelsme joprojām ir neskaidra, tiesa, ir skaidrs, ka tas spēj no vienas sugas nonākt citā un tādā veidā, visticamāk, arī nonāca līdz mums. Tāpēc nav brīnums, ka tas no mums spēj nonākt arī citos zīdītājos.

Kā noskaidrots jau iepriekšējā pētījumā, dažās ASV daļās koronavīruss nonācis baltastes briežos (Odocoileus virginianus). Savukārt jaunajā pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “Nature Communications”, ģenētiskās analīzes atklājušas, ka Ohaio ar SARS-CoV-2 kādā brīdī ir bijuši inficēti 24% briežu. Lielā daļā gadījumu infekcija briežos nonākusi no cilvēka.

Baltastes brieži var kalpot kā vīrusa rezervuārs un inficēt citus savvaļas dzīvniekus, mājlopus un cilvēkus.

Daudzos briežos tika identificēts lipīgais vīrusa delta variants, bet dažos gadījumos arī alfa variants. Abi šie varianti pandēmijas laikā bija izplatīti cilvēku vidū. Lielāko uztraukumu rada fakts, ka kaut kādu iemeslu dēļ šie abi varianti joprojām eksistē briežos, kaut arī no cilvēku vidus nu ir izzuduši. Pastāv iespēja, ka koronavīruss briežos var evolucionēt tiktāl, ka atkal nonāk cilvēku vidū. Tiesa, ja tā notiek, tad pētījumi rāda, ka Covid-19 vakcīna joprojām ir efektīvs līdzeklis pret saslimšanu.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu