Jaunais graudu karš: Ukraina gatava vērsties PTO pret Poliju un ES (10)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/Scanpix

Ukraina sola spert juridiskus soļus pret atsevišķām Eiropas Savienības dalībvalstīm, vēršoties Pasaules Tirdzniecības organizācijā (PTO), vēsta “Politico”. Tiek norādīts, ka Ukrainu neapmierina fakts, ka vairākas valstis nelaiž savā teritorijā lētos Ukrainas graudus.

Šī gada aprīlī Polija, Ungārija, Slovākija un Bulgārija ieguva Eiropas Komisijas atļauju ierobežot lauksaimniecības produkcijas importu no Ukrainas. Galvenais iemesls bija šo četru valstu lauksaimnieku protesti, kuri baidījās, ka valstis dos priekšroku lētākajiem Ukrainas graudiem, kas apdraudēs vietējo lauksaimnieku konkurētspēju.

Ierobežojumiem bija jābūt noteiktiem uz laiku, taču tie tika pagarināti līdz 15. septembrim. Kas būs pēc šī datuma, nav skaidrs, jo Polija un pārējās valstis, kas noteikušas ierobežojumus, nevēlas konkurenci no Ukrainas lauksaimniecības sektora.

No tehniskā skatupunkta, Eiropas Savienība ir kopīgs tirgus, un atsevišķas valstis var izmantot īpašus ierobežojumus, ja tos apstiprinājusi Eiropas Komisija. “Politico” norāda, ka pēc 15. septembra Polija, Ungārija, Slovākija un Bulgārija jaunas atļaujas neiegūs. Polija gan draudējusi ieviest savus ierobežojumus, ja tā negūs atļauju no Eiropas Komisijas.

Pēc Polijas paziņojuma Ukraina paziņoja: ja pēc 15. septembra spēkā stāsies jaunie ierobežojumi, Ukraina vērsīsies PTO ar sūdzību par Eiropas Savienības dalībvalstu rīcību.

“Ar visu cieņu un pateicību, ko izjūtam pret Poliju, ja būs ieviesti jauni ierobežojumi, Ukraina vērsīsies PTO ar sūdzību pret Poliju un Eiropas Savienību,” komentēja Ukrainas ekonomikas ministrs Tarass Kačka.

Viņš norāda, ka lauksaimniecības produkcijas importa ierobežojumi ir 2014. gadā noslēgtās brīvās tirdzniecības līguma pārkāpums.

Komentāri (10)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu