Video Grizlilācis pa zemi kā grīdas lupatu izvazā melno lāci

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ekrānuzņēmums no "Facebook" video

Ceļa malā Kanādā garāmbraucējiem izdevies uzņemt retus kadrus, kā brūnais lācis plosa melnā lāča nedzīvo ķermeni. Uzskatāms piemērs tam, kas notiek, ja savvaļā saduras divi mežonīgi plēsēji.

Dramatisko video sociālajā tīklā “Facebook” publicēja kanādiete Sūzena Grifita, rakstot, ka šī noteikti ir trakākā lieta, ko mājupceļā viņa ir redzējusi.

Kanādas Klinšu kalnos mīt gan melnie lāči (Ursus americanus), gan brūnie grizlilāči (Ursus arctos horribilis). Grizlilāči aprīs visu, kas tiem gadīsies ceļā, to skaitā arī melnos lāčus vai pat savus vājākos sugasbrāļus.

Grifitas publicētajā video redzams, ka brūnais lācis cenšas iekosties melnajam lācim galvā un skaustā, lūkojot, kā rādās, nedzīvo ķermeni uzvilkt kalnā. Nav skaidrs, vai grizlilācis melno lāci nogalināja vai arī atrada tā līķi.

“Grizlilāči ir mežonīgi plēsēji un nereti izvēlas lielus upurus, piemēram, aļņus vai reizēm bizonus. Kādreiz upuru vidū var gadīties arī melnais lācis. Šis izskatās mazāks melnais lācis, kas nav nekāds pretinieks pieaugušam grizli lācim,” izdevumam “Live Science” skaidroja ekologs un lāču eksperts Frenks T. van Meinens.

Jāņem vērā, ka lāčiem šis ir hiperfāgijas laiks, proti, laiks kad to apetīte ir neremdināma, jo tuvojas ziemas guļa. Tieši tāpēc melnā lāča apēšana, kurš pats jau uzkrājis lielas tauku rezerves, ir tikai prātīgs solis.

Lai arī gadījumi, kad lācis apēd lāci, šajā Kanādas reģionā nav diez cik reti, tomēr kaut ko tādu nofilmēt neizdodas bieži. 2022. gada augustā Benfas nacionālajā parkā atpūtnieki uzdūrās grizlilācim, kas mielojās ar melnā lāča mirstīgajām atliekām. Savukārt 2018. gadā Albertā tika nofilmēts grizlilācis, kas uzbrūk melno lāču mātītei un viņas lācēniem. Grizli tēviņš pēc tam tika manīts ielaužamies alā un nogalinām vienu lācēnu. Pārējiem izdevās aizbēgt.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu