Faktomāts Kas kontrolē Vatikānu: citplanētieši vai cepta ola?

Rolands Virks
, TVNET Planēta redaktors
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Fotokolāža/Shutterstock/TVNET

Sociālo tīklu dzīlēs sarosījušies īpaši radoši ļaudis, kas Romas katoļu Baznīcas kardināla ģerbonī saskatījuši lidojošo šķīvīti un secinājuši, ka Vatikānā valda citplanētieši. Es gan uzskatu, ka viņi ir muļķi, jo skaidri redzams, ka tur attēlots nevis lidojošais šķīvītis, bet gan cepta ola.

Zināms, Jēzus seju saskatīt iespējam pat piedeguša katliņa dibenā, baltmaizes kukulī vai vēdera krokā. Citi Jēzu nekur neredz, toties Dziesmu svētku skatuvē saskata masonu simbolus. Vēl kāds ir pārliecināts, ka viņa dzimumzīme ir slepens kods, bet mākslas muzejā viena otra glezna aicina pievērsties sātanam. Bija vēl tāda filma, kurā galvenais varonis visur sarēķināja skaitli 23. Tas gan vēl nav pats interesantākais, jo kurš gan mākonī reizēm neredz bruņurupuci? Reiz sešu gadu vecumā es savas istabas raibajās padomju laiku tapetēs saskatīju iedomu draugu un kaimiņa vecmāmiņu.

Un ir taču tās Roršaha kartītes, tas tests, kad pacientam tiek rādīti tintes traipi un lūgts pastāstīt, ko viņš tajos saskata. Rau, reiz pat kāds pacients sastrīdējās ar savu psihiatru. Tas notika tā: psihiatrs pacientam rādīja Roršaha kartīti. Pacients atbildēja, ka tur atainoti pielādēti ieroči. Psihiatrs lūdza paskatīties kārtīgāk. “Ieroči, turklāt pielādēti,” pārliecināti teica pacients. Psihiatrs teju vai nikns palika un beigās sāka kliegt: “Kādi pielādēti ieroči, ja skaidri redzams, ka tur attēlota kaila sieviete!”

Gatavais posts ar to, ka visur var kaut ko saskatīt. Lūk, jaunākais gadījums. Daudzi interneta lietotāji Katoļu baznīcas kardināla cepurē saskatījuši lidojošo šķīvīti un tūliņ secinājuši, ka pār Vatikānu un tak jau visu pasauli valda citplanētieši. Nevar jau nevienu vainot – dažas cepures nudien ir līdzīgas lidojošajiem šķīvīšiem. Bet – dažas cepures līdzinās arī ceptai olai. Man nudien tā izskatās. Vai tad sanāk, ka pār, teiksim, kādu manu paziņu, kurš lepni valkā platmali, valda cepta ola? Un šajā ģerbonī es arī drīzāk redzu ceptu olu, nevis lidojošo šķīvīti. Jēziņ, viss skaidrs – pār Vatikānu un visu pasauli valda ceptas olas! Bekona baznīca (United Church of Bacon) nervozi pīpē stūrī...

Kardināla ģerbonis
Kardināla ģerbonis Foto: Wikimedia Commons

Labi, paskatīsimies uz to ģerboni. Kardināls ir Katoļu baznīcas goda tituls – nākamais amatpersonas tituls aiz pāvesta. Kardināla ģerbonī atainota sarkana galero – kardināla cepure ar platām malām, kurai katrā pusē ir aukla ar 15 bārkstu pušķiem. Devīze un zīmogs katram kardinālam ir atšķirīgs. Lūk, bet nē, pārāk daudziem interneta lietotājiem tā ir nevis cepure, nevis cepta ola, bet lidojošais šķīvītis.

“Vai pār Vatikānu valda citplanētieši?” jautā kāds “X” lietotājs. “Kāpēc Vatikāns nelaiž savā galvenajā bibliotēkā? Kāpēc iepriekšējais pāvests atkāpās bez iemesla? Vai pār Vatikānu valda citplanētieši?” prasa kāds “Facebook” lietotājs.

Par laimi, lielākā daļa komentētāju to uztver kā lielisku iespēju pasmieties. Nē, nu mazums – varbūt tiešām citplanētieši valda pār Vatikānu un visu pasauli. Debesīs taču visu laiku kaut kas mirgo! Pūces arī, ziniet, neizskatās pēc gluži normāliem dzīvniekiem, nemaz nerunājot par tiem astoņkājiem. Un tas Brekte – vai tas maz ir no šīs pasaules? Tiesa, citplanētieši varbūt ņemtu pie sirds, ka viņu kosmosa kuģus salīdzina ar kaut kādu kardināla cepuri. Rau, nereti kardināli ar galero ir redzami dzīvajā. Kā tad sanāk – kardināls ir galvā uzvilcis kosmosa kuģi? Bet ja es cepurē redzu ceptu olu? Tad kardināls apkārt staigā ar ceptu olu galvā, kas tikmēr valda pār pasauli? Goda vārds, galva iesāpējās.

Vispār es pagājušajā ziemā biju Vatikānā pats. Briesmīgas rindas un pie vārtiem kafejnīcā ka tikai apkāst. Sak, rekur es, īsts itālis, bet beigās – tomēr no Rumānijas. Vismaz suvenīri lēti. Par vienu eiro nopirku nagu knaiblītes ar pāvesta seju. Tagad kniebju kājām nost nagus bez grēka, tā sakot. Galero nekur neredzēju – būs aizlidojuši visi darīšanās. Lai nu kā – skaisti jau un iespaidīgi. Citplanētiešu valdībai tomēr nav ne vainas. Kaut kas gan jādara ar atkritumu biznesu un bandītiem tajā. Visas ielas, piedodiet, piedirstas. Bet nekas – nevar viss būt perfekti. Pat citplanētiešiem.

Arhibīskaps uzlicis galvā galero (vai tomēr lidojošo šķīvīti?).
Arhibīskaps uzlicis galvā galero (vai tomēr lidojošo šķīvīti?). Foto: Wikimedia Commons
KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu