Pirms Marokas zemestrīces debesīs novērotas dīvainas gaismas (4)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Twitter / @Eyaaaad

Pirms postošās zemestrīces Marokā, kurā bojāgājušo skaits jau pietuvojies 3000, debesīs novēroti dīvaini gaismas uzplaiksnījumi. Zinātnieki joprojām cenšas saprast, kas tos izraisīja.

Jau ziņots, ka piektdien Maroku satricināja 6,8 balles stipra zemestrīce, kurā bojā gājušo skaits jau sasniedzis 2900, bet ievainoto – 5500, vēsta ziņu aģentūra “Reuters”.

Tagad sociālajos tīklos parādījušies video, kuros pirms zemestrīces debesīs redzami spilgti gaismas uzplaiksnījumi. Eksperti uzskata, ka tas ir fenomens, ko dēvē par “zemestrīces gaismām”. Tiesa, neviens īsti nezina, vai šis fenomens vispār eksistē un kas to izraisa. Ja reiz izdosies atrast saikni starp šīm gaismām un spēcīgu seismisko aktivitāti, tad zinātnei būtu jauns rīks, kā paredzēt postošas zemestrīces.

Pagaidām gan “zemestrīces gaismas” ir un paliek leģenda, kas parādās jau gadsimtiem senos stāstos. Aculiecinieku ziņojumos minēti gan sekundi gari uzliesmojumi, gan minūti ilgas uguns bumbas, kas novērotas augstu gaisā vai citos gadījumos tuvu zemei, raksta “The New York Times”.

Ņemot vērā, ka zemestrīces nevar paredzēt, nav iespējams arī pētīt šo gaismu fenomenu. Tāpēc zinātniekiem nākas paļauties uz cilvēku atmiņām vai uzņemtajiem video.

“Cilvēki par tām ir brīnījušies no laika gala. Tā ir viena no tām paliekošajām mistērijām, kas vienmēr kaut kur ir, bet nekad nav izskaidrota,” teica fiziķe Kārena Danielsa.

Lai arī šie gaismas uzplaiksnījumi tiek uzskatīti par mītu, tomēr aizvien biežāk parādās video, kuros tie iemūžināti pirms zemestrīcēm. Tas liek domāt, ka “zemestrīces gaismas” patiešām eksistē.

Lūk, piemēram, pirms 2021. gadā notikušās zemestrīces Mehiko debesīs tika novēroti noslēpumaini gaismas uzplaiksnījumi. Līdzīgi arī bija pirms zemestrīces Japānas austrumos 2022. gadā, toreiz vēstīja “The Guardian”.

Postaža pēc zemestrīces Marokā
Postaža pēc zemestrīces Marokā Foto: AFP / Scanpix

Ģeofiziķis Frīdemans Fronds, kurš izpētīja 65 ziņojumus par potenciālajām “zemestrīces gaismām”, uzskata, ka tās varētu būt sarežģīta statiskās elektrības forma.

Tektoniskajām plātnēm savā starpā rīvējoties, rodas berze, kas varētu radīt strāvu un elektrisko izlādi. Tas varētu izskaidrot gaismas uzplaiksnījumus. Tiesa, Danielsa tam nepiekrīt, sakot, ka plātnes, rīvējoties savā starpā, nevar radīt strāvu. Daži uzskata, ka uzplaiksnījumus rada pirmo zemestrīces grūdienu satricinātās elektropārvades līnijas.

“Lietas, ko mēs saprotam, mūs mierina; lietas, ko nesaprotam, mūs biedē. Es domāju, ka daļēji tāpēc mūs šis fenomens tik ļoti fascinē,” piebilda Danielsa.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu