"Centrālā laboratorija" no 15. septembra analīzes veic par maksu vai pēc izstāvēšanas kvotu rindā

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ieva Čīka/LETA

No piektdienas, 15. septembra, nepietiekamā valsts finansējuma dēļ "Centrālā laboratorija" valsts apmaksātos pakalpojumus sniedz apmaksātās kvotas ietvaros, līdz ar to iedzīvotājiem tie būs pieejami rindas kārtībā pēc iepriekšēja pieraksta, informēja laboratorija.

Alternatīva ir izmeklējumus veikt par maksu.

Veselības ministrija ceturtdien paziņoja, ka laboratorijas, kas veic ārstu nozīmētos izmeklējumus par valsts budžeta līdzekļiem, tuvākajā laikā saņems papildu finansējumu, lai varētu turpināt sniegt valsts apmaksātos pakalpojumus.

Ministrijā atgādināja, ka valdība šonedēļ atbalstīja ieceri laboratoriskajiem izmeklējumiem papildus novirzīt 11,2 miljonus eiro. Papildu piešķirtais finansējumu segs šogad izveidojušās pārstrādes, kā arī nedaudz palielinās līguma apjomu atlikušajiem šā gada mēnešiem.

"Centrālā laboratorija" šīs nedēļas sākumā paziņoja, ka analīžu veikšanai jau līdz jūlija beigām bija izmantojusi valsts atvēlēto gada finansējumu visam 2023.gadam. Iemesls tam esot valsts budžeta nepareiza plānošana, valstij no vienas puses apsolot iedzīvotājiem, ka valsts apmaksās tiem veiktās analīzes, taču no otras puses neveicot pilnu samaksu tām laboratorijām, kas šo darbu veica.

Šīs nedēļas sākumā "Centrālā laboratorija" nebija saņēmusi pilnu samaksu par 2022.gadā veiktajām analīzēm, savukārt valsts parāds par jau sniegtajiem pakalpojumiem iedzīvotājiem 2023.gadā bija sasniedzis vairāk nekā 5 miljonus eiro.

Ņemot vērā, ka finansējums 2023.gadā piešķirts reālajam iedzīvotāju pieprasījumam acīmredzami nepietiekamā apmērā, valsts apmaksātajiem pakalpojumiem nauda beidzas katra mēneša 10.-15. datumā, klāstīja uzņēmums.

Ņemot vērā radušos situāciju, no 15.septembra, lai neveicinātu kvotas pārstrādi, laboratorija veidošot gaidīšanas rindu un pieņemsim pacientus tikai valsts apmaksātas kvotas ietvaros. Pēc jaunās kārtības pacientiem ar valsts nosūtījumu būs jāgaida rindā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu