Pētījumā noskaidroti taisnīgākie atalgojuma maksātāji Latvijā

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Noskaidrots, ka taisnīgākā atalgojuma maksātāji 2023. gadā ir VSIA "Latvijas valsts ceļi" un "DNB Bank ASA" Latvijas filiāle, informēja atalgojuma pētījumu un vadības konsultāciju uzņēmuma "Figure Baltic Advisory" pārstāvji.

Veidojot taisnīgo maksātāju topu, šogad īpaša uzmanība pievērsta iekšējam taisnīgumam jeb tam, kā tiek maksāts atalgojums vienādiem vai līdzīgas vērtības amatiem uzņēmuma iekšienē, ārējam taisnīgumam jeb tam, kāds ir uzņēmuma maksātais atalgojums attiecībā pret līdzīgiem amatiem darba tirgū, kā arī sociālajam taisnīgumam, kurā tiek vērtēts, vai un cik liela atšķirība pastāv starp vīriešu un sieviešu atalgojumu vienādos amatos.

Starp kritērijiem iekļauta arī attiecība starp vīriešiem un sievietēm vadītāju amatos, sākot no vidēja līmeņa vadītājiem. Aprēķināta arī dzīvei nepieciešamā alga Rīgā un reģionos.

Taisnīgākā atalgojuma maksātāji mazo un vidējo uzņēmumu kategorijā ir "DNB Bank ASA" Latvijas filiāle, "Attīstības finanšu institūcija "Altum"", SIA "Containerships", SIA "Wunder Latvia" un SIA "Onninen".

Savukārt lielo uzņēmumu kategorijā taisnīgākā atalgojuma maksātāji ir "Latvijas valsts ceļi", AS "Latvijas valsts meži", "Accenture" Latvijas filiāle, "Swedbank" un SIA "Circle K Business Centre".

"Figure Baltic Advisory" vecākā konsultante Kristiāna Boša informē, ka šogad, veidojot topu, īpaša uzmanība pievērsta arī tam, cik daudziem darbiniekiem attiecīgais darba devējs maksā atalgojumu, kas ir zemāks par dzīvei nepieciešamo algu Latvijā jeb "living wage". Tas ir minimālais ienākumu līmenis, kas tiek uzskatīts par nepieciešamu indivīdam vai ģimenei, lai segtu pamatvajadzības un uzturētu pienācīgu dzīves līmeni noteiktā ģeogrāfiskā apgabalā. Šo slieksni "Figure Baltic Advisory" aprēķina, ņemot vērā noteiktu pakalpojumu un produktu klāstu. Rīgā dzīvei nepieciešamā alga ir 1501 eiro bruto, bet reģionos - 1397 eiro bruto.

Metodoloģija, ko "Figure Baltic Advisory" izmanto topa veidošanā, tiek regulāri pilnveidota un pielāgota tirgus attīstībai, tāpēc gadu no gada specifiskie kritēriji var atšķirties vai arī tiem var būt atšķirīga ietekme uz kopējo vērtējumu.

Balva taisnīgākā atalgojuma maksātājiem tiek pasniegta kopš 2018.gada un iet kopsolī ar "Figure Baltic Advisory" Vispārējā atalgojuma pētījumu. Taisnīgāko maksātāju topā tiek ņemti vērā vairāki kritēriji - mēneša pamatalgas izkliede vienādas vērtības amatiem (10%), gada kopējās algas izkliede vienādas vērtības amatiem (10%), mēneša pamatalgas atšķirības sievietēm un vīriešiem vienādos amatos (20%), gada kopējās algas atšķirība sievietēm un vīriešiem vienādos amatos (20%), sieviešu un vīriešu proporcija augstākā līmeņa vadītāju amatos (20%), darbinieku proporcija, kam mēneša pamatalgā maksā zem 10% tirgus deciles (10%), kā arī darbinieku proporcija, kam gada kopējā algā maksā zem 10% tirgus deciles (10%).

"Figure Baltic Advisory" ir darba tirgus izpētes un konsultāciju aģentūra Baltijā. Kopš 2007.gada uzņēmums veic algu izpēti un ar to saistītos jautājumos konsultē klientus visā Baltijā. Agrāk "Figure Baltic Advisory" Igaunijā un Latvijā bija pazīstams kā "Fontes", bet Lietuvā aptaujas tika veiktas ar nosaukumu "Baltijas algu apsekojums".

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu