Vēsturisks foto Saturns pirms 42 gadiem

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Saturns
Saturns Foto: NASA/JPL

Saturns ir sestā planēta no Saules, un šajā vēsturiskajā fotogrāfijā tā redzama 1981. gada 11. augustā no zondes “Voyager 2” skatu punkta.

Mākslīgi izkrāsotajā fotogrāfijā redzami Saturna mākoņi un vētras, kas plosās planētas ziemeļu puslodē. Attēla kreisajā pusē atrodas Saturna mēneši Diona un Encelads, kas, kā nesen novērots ar Džeimsa Veba teleskopu, kosmosā spļauj milzīgas ūdens tvaika strūklas.

Šis attēls uzņemts 15 miljonu kilometru attālumā no Zemes, kad zonde pietuvojās gredzenotajai planētai. Ja labi ieskatās, uz Saturna redzama arī milzu vētra, kur, kā izmērīts, vēji pūš ar 1770 tūkstošu kilometru stundā lielu ātrumu.

“Voyager 2” nav pirmā zonde, kas novērojusi Saturnu. Tas tituls pieder NASA zondei “Pioneer 11”, kas kosmosā tika palaista 1973. gadā, lai pētītu Jupiteru, Saturnu un asteroīdu joslu un sagatavotu ceļu “Voyager” zondēm.

“Voyager 2” zonde arī nav pirmā, kas nofotografēja Saturnu. Šis gods savukārt pienākas zondei “Voyager 1”, kas Saturnu sasniedza 1980. gadā – 9 mēnešus pirms šīs fotogrāfijas tapšanas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu