Arī RSF aicina izmeklēt "Pegasus" iespējamu izmantošanu žurnālistu izsekošanai Latvijā

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Photo Kozyr/Shutterstock

Starptautiskā žurnālistu tiesību organizācija "Reporters Sans Frontieres" (RSF; "Reportieri bez robežām") aicinājusi Vācijas valdību un visas iesaistītās puses rūpīgi izmeklēt apgalvojumus, ka Latvijā reģistrētā masu medija "Meduza" izdevējas Gaļinas Timčenko telefons izspiegots ar spiegošanas programmatūras palīdzību laikā, kad viņa apmeklējusi Berlīni.

TVNET jau ziņoja, ka Rīgā bāzētā krievu tīmekļa medija "Meduza" dibinātājas Timčenko "iPhone" ticis inficēts ar spiegprogrammatūru "Pegasus". "Meduza" tehniskās nodaļas speciālisti par noklausīšanos uzzinājuši jūnijā. Domājams, ka "iPhone" tika inficēts pirms Timčenko vizītes Berlīnē februāra vidū.

Organizācijas "Access Now" un "Citizen Lab" 13.septembrī ziņoja, ka Timčenko telefons tika inficēts ap 10.februāri, kad viņa atradās Berlīnē. Līdz telefona pārbaudei jūnijā Timčenko un viņas avotu drošība bija pakļauta riskam.

Šajā periodā RSF organizēja vairākas tikšanās ar trimdas krievu žurnālistiem un redaktoriem, kurās tika apspriesti konfidenciāli un delikāti jautājumi. Organizācija paziņoja, ka ir dziļi satriekta, uzzinot, ka šī spiegošana varēja ietekmēt daudzus krievu žurnālistus un, iespējams, arī RSF darbiniekus.

Ja žurnālisti vairs nevar tikties un apmainīties ar informāciju, nebaidoties no uzraudzības, tas tieši ietekmē viņu darbu, teikts RSF paziņojumā. Vācijas valdība ir viena no tām, kas paziņojumā minēta kā iespējamā atbildīgā par Timčenko novērošanu.

"Vācijas varasiestādēm ir ātri jāreaģē un rūpīgi jāizmeklē šis šokējošais gadījums. RSF tas rada daudzus neatliekamus jautājumus, tai skaitā, cik lielā mērā Vācijas valdība bija iesaistīta novērošanas pasākumos un cik lielā mērā par tiem zināja? Mēs pieprasām tūlītēju un padziļinātu faktu izmeklēšanu, kā arī stingras sekas visām iesaistītajām pusēm," teikts RSF paziņojumā.

"Access Now" un "Citizen Lab" izvirzīja trīs hipotēzes par notikušo. Saskaņā ar pirmo hipotēzi galvenie aizdomās turamie ir Vācija, Igaunija un Latvija, bet saskaņā ar otro hipotēzi atbildīgas ir Krievijas sabiedrotās valstis, piemēram, Azerbaidžāna, Kazahstāna un Uzbekistāna. Abās hipotēzēs minētās valstis jau ir turētas aizdomās par "Pegasus" izmantošanu. Trešā hipotēze paredz, ka par spiegošanu varētu būt atbildīga pati Krievija.

"Pegasus" izstrādājis Izraēlas uzņēmums "NSO Group" un ar spiegprogrammatūru inficēti viedtālruņi ļauj ieinteresētām pusēm iegūt to ziņojumus, fotoattēlus, e-pastus, ierakstīt sarunas, slepus aktivizēt mikrofonus un kameras.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu