PTAC aicina mazināt EURIBOR likmes pieauguma ietekmi uz patērētājiem

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC) aicina kredītiestādes aktīvāk veikt pasākumus EURIBOR likmes pieauguma radīto seku mazināšanai, kā arī rosina patērētājus vērsties kredītiestādēs, pauda PTAC.

Organizācijā skaidro, ka EURIBOR likmes pēdējos gadus ir bijušas negatīvas, bet pēdējā gada laikā EURIBOR likmes ir būtiski kāpušas, tādējādi pieaugot hipotekāro kredītņēmēju ikmēneša procentu maksājumiem. Tostarp PTAC atzīmē, ka atbilstoši pieejamajiem datiem patlaban Latvijas patērētāju hipotekārajiem kredītiem tiek piemērotas vienas no augstākajām aizņēmuma procentu likmēm Eiropā.

Tāpat PTAC pārstāvji atzīmē, ka Latvijā aizdevumiem lielākoties tiek piemērotas mainīgās likmes, kas veidojas no EURIBOR likmes un bankas pievienotās likmes, un šajā gadījumā risku par EURIBOR nākotnes likmi uzņemas patērētājs. Savukārt kredītiestāžu piedāvātās likmes, kas tiek fiksētas uz ilgāku termiņu, ir būtiski augstākas, tādējādi patērētāji šādus līgumus neizvēlas.

Pēc PTAC pārstāvju paustā, šāda situācija nav samērīga pret patērētājiem, kas ir līguma vājākā, tādējādi vairāk aizsargājamā puse. Īpaši, ja līgumos tiek noteikta minimālā EURIBOR robeža, bet netiek noteikta tā maksimālā vērtība.

Līdz ar to PTAC aicina kredītiestādes un licencētos patērētāju kreditēšanas pakalpojumu sniedzējus aktīvāk veikt pasākumus situācijas taisnīgākam risinājumam.

PTAC aicina kredītiestādes piedāvāt iespēju vienoties par samazinātu kreditora pievienoto likmi, kā arī atteikties vai būtiski samazināt komisiju par līguma noteikumu pārskatīšanu saistībā ar šo situāciju. Tāpat PTAC iesaka attiecībā uz individuālu līgumu izpildi un grozījumu slēgšanu nepiemērot vispār vai samazinātā apmērā līgumsodus vai nokavējuma procentus par īslaicīgi pieļautajiem saistību pārkāpumiem.

PTAC aicina arī patērētājus vērsties kredītiestādēs, kas izsniegušas kredītu, lai meklētu abpusēji pieņemamu, konkrētā situācijā piemērotu un izdevīgu risinājumu ikmēneša maksājumu samazināšanai.

Papildus PTAC uzskata, ka būtu nepieciešams strādāt pie risinājumiem, lai veicinātu patērētāju mobilitāti, kā to norādījusi arī Latvijas Banka, - mazināt juridiskos un ekonomiskos šķēršļus pārkreditācijai pie citas kredītiestādes, piemēram, novēršot atkārtotas darbības, kur jāmaksā valsts nodevas, jāapmaksā notāra pakalpojumi, jāveic nekustamā īpašuma pārvērtēšana.

Tāpat, pēc PTAC paustā, būtu nepieciešams strādāt pie jaunām metodēm kredītu procentu likmju noteikšanai, kas būtu taisnīgāki pret patērētājiem un neuzliktu visu procentu likmju risku patērētājiem.

Jau ziņots, ka plānots noteikt kārtību, kā viena banka var pārņemt kreditēšanu no citas, ietverot izmaksu samazinājumu. Tā Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēdē iepriekš sacīja Latvijas Bankas Monetārās politikas pārvaldes Pētniecības daļas vadītājs Kārlis Vilerts.

Vilerts komisijas sēdē norādīja, ka ir nepieciešams stiprināt banku konkurenci un viens no viediem, kā to izdarīt, ir stiprinot klientu mobilitāti.

"Mobilitāte, īpaši attiecībā uz kredītņēmējiem, ir gaužām zema," norādīja Vilerts. Vienlaikus viņš sacīja, ka pāreja uz citu banku kredītņēmējiem ir sarežģīts un relatīvi dārgs process, tostarp ir nepieciešams refinansēšanas komisijas pakalpojumus esošajā bankā, kā cena svārstās ap 400 eiro, nepieciešams jauns vērtējums, notāra pakalpojumi un citi pakalpojumi. Vidējam kredītam bez bankas pretimnākšanas pārejas process var maksāt 2-4% no kredīta kopējās summas.

Vilerts norādīja, ka ir plānots noteikt kārtību, kā viena banka var pārņemt kreditēšanu no citas. Latvijas Banka tostarp neformāli konsultējusies ar Ekonomikas ministriju un Tieslietu ministriju (TM) un ir saņēmusi konceptuālu piekrišanu iešanai šai virzienā.

Tāpat ziņots, ka augusta sākumā Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšsēdētājs Jānis Reirs (JV) pauda, ka hipotekārajiem kredītiem nepamatoti piemēro arī EURIBOR procentu likmi, tādējādi atsevišķas bankas gūst hiperpeļņu.

Budžeta komisijas vadītāja sniegtais pamatojumus izsauca kritisku vērtējumu no banku jomas pārstāvjiem, kuri skeptiski novērtēja bijušā finanšu ministra izpratni par finanšu sistēmas darbības pamatiem.

Reirs iepriekš arī bija norādījis, ka tās bankas, kuras hipotekārajiem kredītiem papildu noteiktajiem procentiem vēl piemēro arī EURIBOR likmi, faktiski nodarbojas ar negodīgu uzņēmējdarbību.

Savukārt Latvijas Bankas pārstāvji skaidroja, ka kredītu sasaiste ar EURIBOR nevar tikt uzskatīta par negodīgu uzņēmējdarbību, un sasaistes ar EURIBOR pārtraukšana peļņas normalizēšanas un kreditēšanas veicināšanas nolūkos nav optimāls un ilgtspējīgs risinājums šo mērķu sasniegšanai.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu