Nabadzīgās valstis kļūst vēl nabadzīgākas – donoru dāsnums mazinās (4)

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: REUTERSScanpix

Pasaules 28 nabadzīgākās valstis saskaras ar pieaugošām sociālajām, ekonomiskajām un politiskajām grūtībām, ko izraisa pieaugošais parādu slogs, attīstības perspektīvas un hroniski nepietiekami ieguldījumi. Pasaules turīgākās valstis ir izvēlējušās tieši sliktāko brīdi, lai kļūtu mazāk dāsnas attiecībā uz palīdzību un iesaisti to attīstīšanā.

Nabadzīgākās valstis ir nonākušas izmisīgā situācijā, un pārējā pasaule izvēlas to neredzēt. Tā ir vienkāršāk, jo valstīm ar zemiem ienākumiem tuvākajā laikā būs maza ietekme uz pasaules likteni. Jūnija beigās 28 šīs grupas valstu kopējais IKP bija aptuveni 500 miljardi ASV dolāru – tas ir tikai sīks piliens 100 triljonu dolāru okeānā, kas ir pasaules ekonomika. Nabadzīgākās valstis nav arī ideāli eksporta tirgi: vidējie gada ienākumi ir tikai 1000 ASV dolāru, un aptuveni pusei no šīm valstīm ir raksturīgi konflikti un nestabilitāte.

Tomēr šajās valstīs dzīvo 700 miljoni cilvēku, un aptuveni puse no viņiem cieš no galējas nabadzības. Ļoti nabadzīgi cilvēki jau sen ir pieraduši, ka viņu pašu valdības, kurām bieži vien ir citas prioritātes, tos atstāj novārtā.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu