Liels retums Ķīnā: Bijusī amatpersona publiski kritizē valdību par nespēju atrisināt nekustamo īpašumu krīzi

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/Scanpix

Ķīnas tukšo dzīvokļu skaits ir tik liels, ka pat ar Ķīnas 1,4 miljardu iedzīvotāju nepietiek, lai tos visus aizpildītu, paziņojusi bijusī Ķīnas amatpersona, publiski kritizējot valsti tās nespējā sakārtot krīzes skarto nekustamo īpašumu tirgu. Šāda publiska kritika ir liels retums Ķīnā, vēsta CNN.

81 gadu vecais He Kens ir bijušais statistikas departamenta vicepriekšsēdētājs. Viņš forumā Ķīnas dienvidu pilsētā Dunguaņā izteicis publisku kritiku valstij, liecina Ķīnas oficiālā medija “China News Service” izplatītais video.

“Cik tukšu dzīvokļu Ķīnā ir tagad? Katrs eksperts sniedz ļoti atšķirīgu skaitli, un viena no versijām ir tā, ka ar pašreizējo neapdzīvoto dzīvokļu skaits ir pietiekams, lai tas būtu pietiekams trīs miljardiem cilvēku. Šī aplēse gan varētu būt nedaudz pārspīlēta, taču ir skaidrs, ka pat ar 1,4 miljardu cilvēku, kas dzīvo Ķīnā, šos dzīvokļus aizpildīt nevarēs,” sacīja Kens.

Viņa negatīvais viedoklis par ekonomiski svarīgo nozari, kas izteikts publiskā forumā, spēcīgi kontrastē ar valdības un partijas oficiālo vēstījumu, ka “Ķīnas ekonomika ir elastīga".

Kā liecina Nacionālā statistikas departamenta jaunākie dati, līdz augusta beigām kopējā nepārdoto mājokļu platība bija 648 miljoni kvadrātmetru. Saskaņā ar “Reuters” aprēķiniem, balstoties uz vidējo mājokļa izmēru Ķīnā, kas ir 90 kvadrātmetru, tas būtu vienlīdzīgi ar 7,2 miljoniem mājokļu.

Aprēķinos nav ietverti daudzi dzīvojamie projekti, kas jau ir pārdoti, bet vēl nav pabeigti finansiālu problēmu dēļ. Tāpat nav ierēķināti arī daudzie mājokļi, ko spekulanti iegādājās pēdējā tirgus uzplaukuma laikā 2016. gadā un kas joprojām ir tukši. Tieši šāda veida mājokļi veido lielāko daļu neizmantotās apdzīvotās platības, lēš eksperti.

Ķīnas nekustamo īpašumu sektors, kas iepriekš bija Ķīnas ekonomikas pamats, ir kļuvis par stagnējošu kopš 2021. gada, kad nekustamo īpašumu attīstītājs “China Evergrande Group” nespēja izpildīt savas finansiālās saistības pēc jauna aizņēmuma nesaņemšanas. Citi lielie īpašumu attīstītāji, piemēram, “Country Garden Holdings”, joprojām atrodas tuvu maksātnespējai, kas mazina mājokļu pircēju uzticību.

He Kena komentāri uzsver Ķīnas nekustamo īpašumu tirgus krīzes smagumu un izaicinājumus, ar kuriem saskaras valdība, cenšoties atdzīvināt sektoru un atbalstīt ekonomiku.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu