Indijas Mēness zonde nemostas augšā. Iespējams – mirusi

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP / Scanpix

Indijas Kosmosa pētījumu organizācija (ISRO) sākusi Mēness zondes “Chandrayaan-3” modināšanu pēc tam, kad tā trīs nedēļas pavadīja “ziemas miegā”.

Sociālajā tīklā “X”, kas iepriekš bija pazīstams kā “Twitter”, vēstīts, ka centieni pamodināt jeb nodibināt kontaktu ar nolaižamo aparātu “Vikram” un mobilo aparātu “Pragyan” pagaidām ir neveiksmīgi. Šie divi aparāti ir pirmie cilvēka radītie objekti, kas nolaidušies Mēness dienvidpola tuvumā.

“Centieni atjaunot kontaktu turpināsies,” rakstīts zondes “Twitter” kontā. Tiesa, izdevumam “BBC” misijas vadītāji izteicās, ka cerības abus aparātus atmodināt sarūk ar katru mirkli.

“Chandrayaan-3” 23. augustā nolaidās blakus Mēness dienvidpolam, Indiju padarot par ceturto nāciju pasaules vēsturē, kas uz Mēness nogādājusi savu kosmisko aparātu. To vēl ir izdarījusi ASV, Ķīna un Krievija.

Zonde “Chandrayaan-3” uz Mēness.
Zonde “Chandrayaan-3” uz Mēness. Foto: EPA/Scanpix

Divās pēc nolaišanās sekojošajās nedēļās mobilais aparāts “Pragyan” izpētīja un fotografēja savu apkārtni, savukārt nolaišanās aparāts “Vikram” tikmēr veica dažādus zinātniskos eksperimentus, piemēram, mērīja Mēness virsējā regolīta slāņa temperatūru, kā arī izanalizēja Mēness putekļu ķīmisko sastāvu, atklājot tajā sēra pēdas, kas varētu liecināt par vulkānisko aktivitāti pagātnē.

“Pragyan” tika aizmidzināts 2. septembrī, savukārt “Vikram” - divas dienas vēlāk. Misijai izdevās sasniegt savus galvenos mērķu, tomēr “ISRO” cer, ka izdosies paveikt vairāk.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu