Caurejas izraisītāji un plaušu inficētāji. Kas dzīvo uz tava viedpulksteņa?

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Viedpulkstenis
Viedpulkstenis Foto: Unsplash

Mūsdienās viedpulksteņi ir lielā cieņā – gluži kā parastie rokaspulksteņi vien dažus desmitus gadu atpakaļ. Tie patiešām ir noderīgi un praktiski, jo spēj ne tikai parādīt pareizi laiku, bet arī sekot līdzi tavai sirdsdarbībai, paziņot par ienākošajām ziņām vai zvaniem, skaitīt soļus un veikt vēl daudzas ikdienā svarīgas funkcijas. Tiesa, dažos jaunākos pētījumos atklāta šo ierīču ēnas puse, proti, šie pulksteņi parasti ir mītnesvieta neskaitāmām pretīgām baktērijām.

Pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “Advances in Infectious Diseases”, noskaidrots, ka aptuveni 95% no 20 pārbaudītajiem viedpulksteņiem uz sevis nesa gan infekcijas izraisošos stafilokokus, gan caurejas vaininieces - E. coli (Escherichia coli) baktērijas. Un nemaz nerunāsim par riebīgajām pseidomonām, kas var izraisīt plaušu infekciju.

To, kādas baktērijas atrodas uz cilvēka viedpulksteņa, ietekmē viņa paradumi. Piemēram, cilvēkiem, kuri bieži apmeklē trenažieru zāli, uz viedpulksteņa mēdz būt vairāk stafilokoku, savukārt tiem, kuri ikdienā saskaras ar dzīvniekiem, – E. coli baktērijas.

Vairāk baktēriju ir arī uz plastmasas vai gumijas viedpulksteņu siksniņām nekā uz metāla. Tas ir tāpēc, ka šie materiāli ir poraini, tādējādi piemērotāki baktērijām.

Zināms, ka uz zelta vai sudraba siksniņām baktēriju gandrīz vispār nav.

Bet vai tiešām uz viedpulksteņiem var būt pietiekami daudz baktēriju, lai padarītu cilvēku slimu? Relatīvi veseli indivīdi, visticamāk, ir drošībā. Tomēr viss ir iespējams.

“Pat relatīvi neliels šo patogēnu skaits var kaitēt sabiedrības veselībai,” paziņojumā presei rakstīja pētījuma vecākais autors Nvadiuto Esiobu.

Kāds ir labākais cīņas veids pret šīm baktērijām? Tu neticēs – regulāra viedpulksteņu tīrīšana. To lielākajā daļā gadījumu vislabāk darīt ar, piemēram, spirta salvetēm.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu