Ministrijai nedēļas laikā jāsagatavo likumprojekts hipotekāro kredītu ņēmēju aizsardzībai (2)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Finanšu ministrijas ēka.
Finanšu ministrijas ēka. Foto: Ieva Makare/LETA

Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija trešdien uzdeva Finanšu ministrijai (FM) līdz nākamajai otrdienai, 3.oktobrim, sagatavot likumprojektu hipotekāro kredītu ņēmēju aizsardzībai, komisijas sēdē paziņoja tās vadītājs Jānis Reirs (JV).

Komisijas vadītāja ieskatā labākais risinājums būtu atsevišķs likums ar dažiem pantiem nevis, piemēram, grozījumi Patērētāju tiesību aizsardzības likumā vai Kredītiestāžu likumā. Šādu risinājumu atbalstīja arī FM un Saeimas Juridiskais birojs.

Reirs skaidroja, ka jaunajā likumā varētu noteikt 50% atlaidi kredīta pamatsummas un procentu maksājumiem uz noteiktu laika periodu. Ņemot vērā, ka Eiropas Centrālā banka varētu vēl paaugstināt procentu likmes, kā arī to, ka augsta EURIBOR likme varētu saglabāties vēl vismaz gadu, Reirs piedāvāja šādu atlaidi noteikt uz gadu.

Pēc tam FM un Latvijas Banka izvērtētu, ka šī atlaide darbojas, un vai ir nepieciešams to pagarināt vēl uz gadu.

Reirs uzsvēra, ka kredītu sadārdzināšanās skar aptuveni 127 000 kredītņēmēju, kas pārsvarā ir vecumā no 30 līdz 40 gadiem jeb darbaspējīgā vecuma pilnbriedā. Faktu, ka praktiski nav novērojams kavēto maksājumu pieaugums, Reirs skaidroja ar to, ka cilvēki atsakās no visa, lai varētu nomaksāt kredītu.

Tāpat Budžeta komisijas vadītājs norādīja, ka bankas no jaunā likuma necietīs, vēršot deputātu uzmanību, ka valsts, kura nav arī NATO dalībvalsts, Latvijā izsniegtajiem kredītiem piemēro 0,4% valsts risku, iecenojot to kopējā procentu maksājumā. "Nedomāju, ka bankām būs problēmas, bet cilvēkiem gan ir problēmas," uzsvēra Reirs.

Deputāte Aiva Vīksna (AS) atzina, ka kredītņēmēji nav vainīgi pie radušās situācijas, taču patlaban Latvijā bankas tiek ļoti aizsargātas, it kā tā būtu ievainojamākā nozare, bet netiek domāts par patērētāju aizsardzību.

FM likumprojekta izstrādē darbosies kopā ar Budžeta komisijas deputātiem, Latvijas Banku un Saeimas Juridisko biroju. Tāpat darbā pie jaunā likumprojekta varētu tikt iesaistīta Tieslietu ministrija, kā arī Latvijas Banka aicina izvērtēt starptautisku tiesvedību riskus un pieaicināt šīs jomas ekspertus.

Budžeta komisija plāno sākt diskusiju par jauno likumprojektu otrdien, 3.oktobrī, savukārt trešdien, 4.oktobrī, likumprojektu plānots atbalstīt pirmajam lasījumam un virzīt izskatīšanai Saeimas plenārsēdē.

Jau ziņots, ka augusta sākumā Reirs aģentūrai LETA pauda, ka hipotekārajiem kredītiem nepamatoti piemēro arī EURIBOR procentu likmi, tādējādi atsevišķas bankas gūst hiperpeļņu. Politiķis arī sīkāk skaidroja savu redzējumu.

Budžeta komisijas vadītāja sniegtais pamatojumus izsauca kritisku vērtējumu no banku jomas pārstāvjiem, kuri skeptiski novērtēja bijušā finanšu ministra izpratni par finanšu sistēmas darbības pamatiem.

Reirs iepriekš arī bija norādījis, ka tās bankas, kuras hipotekārajiem kredītiem papildu saviem noteiktajiem procentiem vēl piemēro arī EURIBOR procentu likmi, faktiski nodarbojas ar negodīgu uzņēmējdarbību.

Savukārt Latvijas Bankas pārstāvji aģentūrai LETA skaidroja, ka kredītu sasaiste ar EURIBOR nevar tikt uzskatīta par negodīgu uzņēmējdarbību, un sasaistes ar EURIBOR pārtraukšana peļņas normalizēšanas un kreditēšanas veicināšanas nolūkos nav optimāls un ilgtspējīgs risinājums šo mērķu sasniegšanai.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu