Pētījums: jauns superkontinents pieliktu punktu cilvēcei (7)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
"Pangea Ultima" mākslinieka interpretācijā
"Pangea Ultima" mākslinieka interpretācijā Foto: Shutterstock

Jaunā pētījumā noskaidrots, ka jauna “superkontinenta” izveidošanās nozīmētu galu cilvēcei un visiem citiem zīdītājiem, kas būtu palikuši uz mūsu planētas pēc 250 miljoniem gadu.

Pirmo reizi izmantojot superdatora tālākās nākotnes klimata modeļus, Bristoles Universitātes Lielbritānijā pētnieki paredzēja, cik ļoti mainīsies klimats, kad pēc aptuveni 250 miljoniem gadu visi pasaules kontinenti saplūdīs vienā, raksta "CNN".

Pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “Nature Geoscience”, atklāts, ka klimats tālajā nākotnē būs ļoti silts, sauss un principā cilvēka un citu zīdītāju dzīvei nepiemērots. To pētnieki secināja, simulējot temperatūras, vēja, mitruma un lietus apstākļus superkontinentā un izmantojot plātņu virzības modeļus, okeāna ķīmiju un bioloģiju, lai aplēstu oglekļa dioksīda līmeņa izmaiņas.

Noskaidrojās, ka “superkontinenta” Pangeja Ultima jeb Amāzija klimats būs ļoti silts, jo vulkānu izvirdumi būs biežāki, liekot atmosfērā nonākt lielam oglekļa dioksīda daudzumam, kas uzsildīs atmosfēru. Arī Saule kļūs aizvien spožāka, sasildot mūsu planētu vēl vairāk.

Aplēsts, ka visā pasaulē tad valdīs 40 līdz 50 grādu pēc Celsija skalas augsta temperatūra, ko papildinās liels mitrums. Ja tad uz Zemes vēl eksistēs cilvēki un citi zīdītāji, tad šie apstākļi nozīmēs to galu, jo tie nebūs pielāgojušies lielajam karstumam.

Oglekļa dioksīda līmenis būs divtik augsts, cik tagad. Tiesa, aplēses liecina – ja cilvēce tagad nebeigs izmantot fosilo kurināmo, izredzes ir vēl drūmākas. Bēdīgais cilvēces gals gan nenozīmē, ka nu jāmet plinte krūmos un nav jārīkojas, lai apturētu globālo sasilšanu. Klimata pārmaiņu dēļ jau tagad ik gadu iet bojā miljoniem cilvēku.

Komentāri (7)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu