Noskaties Vieni no retākajiem vaļiem pasaulē ietur maltīti

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ekrānuzņēmums no Youtube video

Par spīti savam izmēram vaļi ir pārsteidzoši graciozi un katrai ikdienišķākajai darbībai var likt izskatīties kā brīnumainai horeogrāfijai. Video, ko uzņēmuši Oklendas Tehnoloģiju universitātes Jaunzēlandē pētnieki, redzams teju 12 metrus garš pieaudzis Braida valis un tā mazulis, barojoties ar planktonu. Retie kadri uzņemti ar zinātnieku īpaši darinātu dronu.

Abi vaļi video redzami peldam tuvu ūdens virsmai un tad iznirstam, pagriežamies uz sāniem un atplešam muti, lai barotos. Vaļveidīgo akordeonam līdzīgā rīkle izplešas, mutē ieplūstot tūkstošiem litru ūdens.

VIDEO: BRAIDA VAĻI BAROJAS

Kā vēsta Nacionālā okeānu un atmosfēras administrācija, Braida vaļi galvenokārt pārtiek no kriliem, garnelēm, siļķēm, sardīnēm un makrelēm. Šie vaļi nosaukti norvēģu vaļu mednieka Johana Braida vārdā. Vaļu medības pamatīgi samazināja pasaulē lielāko dzīvnieku populāciju, tāpēc Braida vaļi un citu sugu vaļi ir aizsargāti ar likumu, proti, tos ir aizliegts medīt, sagūstīt vai jebkādā veidā aizskart.

Braida vaļi ir viena no retākajām vaļu sugām, kas mīt tropu, subtropu un mērenās joslas ūdeņos, tomēr tos apdraud zemūdens pētniecība, trokšņi, kuģniecība un piesārņojums. Aplēsts, ka Jaunzēlandes reģionā atlikuši mazāk par 200 Braida vaļiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu