Maska uzņēmums "Neuralink" meklē cilvēkus smadzeņu implanta testēšanai (3)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters / Scanpix

Īlona Maska smadzeņu–datora saskarnes (BCI) jaunuzņēmums "Neuralink" ir sācis uzņemt interesentus savam pirmajam izmēģinājumam ar cilvēkiem.

Uzņēmuma mērķis ir savienot cilvēka smadzenes ar datoru un izmēģināt savu tehnoloģiju uz paralizētiem cilvēkiem.

Robots palīdzēs implantēt BCI, kas ļaus vadīt datora kursoru vai rakstīt, izmantojot tikai prāta spēku. Tiesa, konkurentu uzņēmumi cilvēkos jau ir implantējuši tāda veida ierīces.

Maijā "Neuralink" ieguva ASV Pārtikas un zāļu pārvaldes (FDA) apstiprinājumu savam pirmajam klīniskajam izmēģinājumam ar cilvēkiem. Tas ir svarīgs pagrieziena punkts pēc iepriekš piedzīvotajām grūtībām iegūt apstiprinājumu.

"FDA apstiprinājums ir svarīgs pirmais solis, kas kādu dienu ļaus mūsu tehnoloģijai palīdzēt daudziem cilvēkiem," teica "Neuralink".

Bijušie un esošie darbinieki ziņu aģentūrai "Reuters" pastāstīja, ka uzņēmums lūdzis atļauju implantēt savas ierīces 10 cilvēkiem.

Galīgais cilvēku skaits, par kuru tika panākta vienošanās, nav zināms.

Smadzeņu signāli

"Sākot sešus gadus ilgo pētījumu, ar robota palīdzību ķirurģiski smadzeņu daļā tiks ievietoti 64 elastīgi diegi, kas ir plānāki par cilvēka matiem, un tie kontrolēs "kustību nodomus", norāda uzņēmums.

Tie ļaus "Neuralink" eksperimentālajam N1 implantam, ko darbina bezvadu režīmā uzlādēts akumulators, ierakstīt un pārraidīt smadzeņu signālus uz lietotni, kura atšifrēs, kā cilvēks vēlas kustēties.

Uzņēmums apgalvo, ka izmēģinājumā var piedalīties cilvēki, kuriem ir traumas vai amiotrofiskā laterālā skleroze (ALS) – slimība, kuras laikā muguras smadzenēs un galvas smadzenēs deģenerējas nervu šūnas.

Lai gan Maska iesaistīšanās palielina "Neuralink" atpazīstamību, ir jāsaskaras ar konkurentiem, no kuriem daži šajā jomā ir ar divdesmit gadu pieredzi. Piemēram, Jūtā bāzētais uzņēmums "Blackrock Neurotech" 2004. gadā implantēja pirmo no daudzajiem BCI.

"Precision Neuroscience", ko izveidoja Neuralink līdzdibinātājs, arī tiecas palīdzēt cilvēkiem ar paralīzi. Implants atgādina ļoti plānu lentes gabaliņu, kas atrodas uz smadzeņu virsmas. To var implantēt caur "galvaskausa mikroplaisu", kas, kā apgalvo uzņēmums, ir daudz vienkāršāka procedūra.

Esošās ierīces jau sniedz rezultātus. Divos atsevišķos nesen ASV veiktajos zinātniskajos pētījumos tika izmantoti implanti, lai uzraudzītu smadzeņu darbību, kad cilvēks mēģina runāt. Pēc tam to varēja atšifrēt, lai palīdzētu viņam sazināties.

Adriens Rapeo, Londonas Imperiālās koledžas Neironu saskarņu laboratorijas pētnieks, pastāstīja BBC, ka "Neuralink" neapšaubāmi ir priekšrocības implantācijas ziņā, jo viņu procedūra tiek veikta ar robota palīdzību.

Taču Rapeo, kurš ir viens no nervu implantu jaunuzņēmuma "Mintneuro" līdzdibinātājiem, teica, ka nav skaidrs, kā "Neuralink" metode būs labāka par, piemēram, "Blackrock Neurotech" metodi un vai tā spēs saglabāt precizitāti un uzticamību laika gaitā, kas ir zināma problēma šajā jomā.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu