Padomi, kā neiekļūt kriptovalūtu krāpnieku nagos (2)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters / Scanpix

Attīstoties mākslīgā intelekta piedāvātajām iespējām un finanšu krāpniekiem paplašinot savu darba lauku, arvien vairāk iedzīvotāju tiek apkrāpti saistībā ar ieguldījumiem kriptovalūtās, turklāt datu izkrāpšanas tendences liecina, ka digitālos aktīvus izkrāpj ne tikai attālināti, bet arī klātienes pasākumos. Latvijas Blokķēdes attīstības asociācija apkopojusi padomus, lai izvairītos no iekļūšanas kriptovalūtu krāpnieku lamatās.

“Par finanšu krāpnieku aktivitāti Latvijā ziņo regulāri, taču arvien biežāk iedzīvotājus apkrāpj, uzdodoties par kriptovalūtu ekspertiem vai cenšoties izvilināt pieejas personas digitālajiem aktīviem.

Arī Latvijā šī prakse nav sveša – pēdējā laikā arvien regulārāk saņemam zvanus no apkrāptiem iedzīvotājiem ar lūgumu palīdzēt izkļūt no ar kriptovalūtām saistītām krāpšanas shēmām,”

atklāj Latvijas Blokķēdes attīstības asociācijas valdes loceklis Mārtiņš Puķe.

Netici solījumiem telefonsarunās

Visbiežāk iedzīvotājus Latvijā apkrāpj ar dažāda veida investīciju krāpšanām. Kriptovalūtas krāpniekiem veido sevišķi pateicīgu sarunu fonu, jo daudzi no mums ir dzirdējuši par galvu reibinošiem veiksmes stāstiem, kur kriptovalūtu vērtības īsā laikā pieaugušas desmitiem, pat simtiem reižu, tāpēc mūsos mājo ticība, ka tas varētu notikt arī ar mums.

Krāpniekus var bieži atpazīt pēc tā, ka viņi galvenokārt runās krievu valodā un sarunas laikā centīsies jūs pārliecināt ar argumentiem, kas pretnostatīs tradicionālās finanšu sistēmas standarta atdevi (piemēram 7 – 10 % gadā) ar kriptovalūtu ienesīguma iespējām, kas mērāmas simtos %.

Patiesība ir tāda, ka tie, kas prasmīgi spekulē ar kriptovalūtu tirdzniecību, ir pietiekami mazā skaitā.

Pat ja šie cilvēki piedāvās ar savām zināšanām pelnīt citu vārdā, tas, visticamāk, notiks interneta platformās, nevis ar telefona starpniecību, uzrunājot jūs krievu valodā.

Atceries – ja solītais izklausās pārāk labi, visbiežāk tas ir indikators par krāpšanas gadījumu.

Lamatas izliek arī klātienes pasākumos

“Nesen par jaunu pieeju informācijas izkrāpšanā tapa zināms Cīrihē, Šveicē, kur kādas NFT konferences laikā krāpnieki izplatīja plakātus ar pasākuma organizatoru logo ar informāciju par it kā oficiālu dārgumu medību aktivitāti. Uzvarētājiem tika solītas balvas 4 "Ethereum" kriptovalūtu vērtībā (aptuveni 6000 eiro), kā arī ziņa par šo aktivitāti tika publicēta pasākuma oficiālajā "Telegram" vietnē biedriem, kuri tikko pievienojās "Telegram" kopčatam, tādējādi raisot tai papildu uzticību,” stāsta “Vividly Space” uzņēmuma vadītāja un “Swiss NFT Association” organizācijas pārstāve Janīna Vinklere.

- Publiskos pasākumos neskenē QR kodus, kuri lūdz pievienot jūsu digitālo maku vai iekopēt tā adresi. Kā organizatori uzzināja vēlāk, citos blokķēžu pasākumos Eiropas līmenī plakātu izvietošana tiek aizliegta, lai nedotu krāpniekiem šādas rīcības iespējas.

- Pirms skenē QR kodus publiskos pasākumos pārliecinies par attiecīgā informatīvā satura autentiskumu jeb to, ka tas tiešām nāk no zināmiem un uzticamiem avotiem. Ja ir iespēja, konferences laikā labāk runāt ar uzņēmuma pārstāvi, ar kuru ir potenciāla vēlme sadarboties.

- Ja vietne pieprasa savienojumu ar digitālo aktīvu maciņu, šādiem gadījumiem vēlams izveidot jaunu maku, kas būtu tukšs vai ar saturu, ar kuru nav žēl riskēt, piemēram, POAP atmiņu NFT, vai otro vai trešo digitālo aktīvu pārvaldīšanas vietu savā viedierīcē.

Kriptovalūtu maciņus piesauc, lai izvilinātu bankas konta datus

Viena no biežāk izmantotajām krāpniecības shēmām Latvijā – zvanīt cilvēkam un informēt, ka viņa vārdā izveidots kriptovalūtu maciņš un līdzekļi no konta tiek pārcelti uz to. Tad krāpnieki aicina cilvēkus dalīties ar bankas konta detaļām un datiem, lai it kā pabeigtu transakciju.

Der atcerēties, ka bez Smart-ID apstiprinājuma no jūsu bankas konta pārskaitīt līdzekļus uz jebkuru pakalpojumu nodrošināšanas vietni, tostarp kriptovalūtu maciņu platformām nav iespējams, tāpēc nekad nedalieties ar šo informāciju.

Daudzi šo faktu nezina un ātrumā apjūk, jo bieži vien lietas, kas saistītas ar kriptovalūtām šķiet ļoti tālas un sarežģītas, tāpēc daudzi uz šo krāpšanas shēmu iekrīt un dalās ar sava konta vai citām bankas detaļām un datiem, kurus pēc tam krāpnieki izmanto, lai piesavinātos naudu no cilvēka bankas konta, kamēr realitātē kriptovalūtu maciņš pat nav izveidots.

Ja jūs vēlaties droši atvērt kriptovalūtu maciņu, tad jums pašam ir jāveic maka izveide un jāpievieno kartes, līdzīgi kā to dara, ar piemēram, Revolut aplikāciju, vai jāgriežas pie bankas oficiālā pārstāvja.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu