Sliekām un Krievijai ir aptuveni vienāds ieguldījums pasaules graudu ražā (15)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Zinātnieki ir atklājuši, ka sliekas palīdz saražot tikpat daudz graudu, cik saražo Krievija. Šie augsnē mītošie bezmugurkaulnieki nodrošina 6,5% no pasaules graudu ražas. Attiecīgais pētījums tika publicēts žurnālā “Nature Communications”, ziņo “The Guardian”.

Pēc pētnieku domām, sliekas palīdz saražot 140 miljonus tonnu pārtikas gadā.

Salīdzinājumam Krievija 2022. gadā saražoja 150 miljonus tonnu graudu (bet no Ukrainas īslaicīgi okupētajām teritorijām nozaga 6 miljonus tonnu).

Pašā zinātniskajā rakstā nav salīdzinājuma ar Krievijas Federāciju. Bet, ja parēķina, var secināt, ka slieku devums pasaules graudu ražā ir aptuveni tāds pats kā Krievijai, vēsta “Ukrainskaja Pravda”.

Un, ja tārpi būtu valsts, tos varētu uzskatītu par ceturto lielāko graudu ražotāju pasaulē.

Sliekas ir nozīmīgi augsnes ekosistēmu dalībnieki: tās sadala organiskās vielas, apgādā augsni ar skābekli un daudzējādā ziņā atbalsta augu augšanu.

Tomēr to ieguldījums pasaules lauksaimnieciskajā ražošanā tiek novērtēts par zemu.

Kolorādo universitātes zinātnieki pētīja ražas atkarību no sliekām un to ietekmi uz galveno lauksaimniecības kultūru ražošanu pasaulē.

Izrādījās, ka bezmugurkaulnieki, kas dzīvo augsnē, nodrošina 6,5% no graudaugu (rīsu, kukurūzas, kviešu un miežu) ražas un 2,3% no pākšaugiem (sojas, zirņi, auzas un lēcas).

“Slieku ieguldījums ir īpaši ievērojams globālajos dienvidos. Sliekas nodrošina 10% no kopējās graudu produkcijas Subsahāras Āfrikā un 8% Latīņamerikā un Karību jūras reģionā,” teikts pētījumā.

Pētnieki iesaka ieguldīt līdzekļus, lai veicinātu agroekoloģiskās pārvaldības praksi, kas uzlabo augsnes bioloģisko daudzveidību.

“Mūsu atklājumi liecina, ka sliekas ir nozīmīgs globālās pārtikas ražošanas virzītājspēks un ka investīcijas agrovides politikā un praksē, lai atbalstītu slieku populācijas un vispārējo augsnes bioloģisko daudzveidību, var sniegt būtisku ieguldījumu ilgtspējīgas lauksaimniecības attīstības mērķu sasniegšanā”, norāda zinātnieki.

Tajā pašā laikā tie neaicina veicināt slieku izplatību reģionos, kur to tradicionāli nav, jo tam var būt “ārkārtīgi nevēlamas ekoloģiskas sekas”.

Komentāri (15)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu