Eiropa jau tuvākā mēneša laikā var palikt bez olīveļļas krājumiem (12)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Unsplash

Pēdējo vairāku gadu laikā ekstremālie laikapstākļi, mežu ugunsgrēki un sausuma viļņi ir tik ļoti ietekmējuši olīvkoku ražu, ka tagad Eiropa faktiski ir palikusi bez vietējām olīveļļas piegādēm, vēsta “The Guardian”.

Pēc analītiķu grupas “Mintec” datiem, Spānijā, kas iepriekš nodrošināja pusi no olīveļļas piegādēm, ražotājiem noliktavās ir atlikušas 115 000 tonnas olīveļļas. Salīdzinājumam – rezerves sarūk par aptuveni 60 000 tonnām katru mēnesi.

“Eksperti brīdina, ka ar tādiem tempiem olīveļļas krājumi būs pilnībā beigušies vēl līdz ražas laikam, kas Spānijā tradicionāli sākas oktobrī,” norādīja “Mintec” analītiķis Kails Hollands.

Lai apmierinātu pieprasījumu, Eiropas kompānijas ir spiestas importēt olīveļļu no Dienvidamerikas.

“Šodien iegādāties olīveļļu ir teju neiespējami. Visi krājumi ir izpārdoti,” paziņoja kompānijas “Filippo Berio” Lielbritānijas nodaļas vadītājs Volters Zanre.

Olīveļļas ražošanas apjomi visā pasaulē ir samazinājušies par vairāk nekā pusi. Piemēram, šogad ražošanas apjoms ir 2,4 miljoni tonnu un neatbilst pieprasījumam, kas ir 3 miljoni tonnu. Spānija prognozē, ka šī gada raža būs 650 000 tonnu, kas ir ievērojami mazāk nekā iepriekš iegūtās 1,3 miljoni tonnu.

Tiek norādīts, ka Tunisija, Turcija un Sīrija paziņojušas par olīveļļas eksporta aizliegumu, lai šo valstu patērētāji būtu aizsargāti no pasaules tirgū esošajām olīveļļas augstajām cenām.

Cenas jau pašlaik ir ļoti augstas. Pēc Pasaules Olīvu audzēšanas padomes aprēķiniem, oktobra sākumā pirmā spieduma olīveļļa maksāja 8,52 eiro litrā, kas ir četras reizes vairāk nekā 2020. gada oktobrī.

Turklāt oktobra pirmajās dienās no Spānijas rūpnīcas Kordovā tika nozagta olīveļļa 500 000 dolāru vērtībā.

Tomēr pat augstās cenas nav spējušas kompensēt zaudējumus, ko pieredzējuši fermeri. Tiek norādīts, ka lielus zaudējumus radījis sausums. Tāpat palielinājušies izdevumi par darbaspēku un enerģiju, bet ienākumi – samazinājušies.

Komentāri (12)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu