Pētījums: ir pavisam skaidrs, ka Golfa straume kļūst vājāka (7)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Golfa straume
Golfa straume Foto: Reuters/ScanPix

Jaunā pētījumā apstiprināts, ka Golfa straume – silta un strauja okeāna straume Atlantijas okeāna ziemeļos – patiešām kļūst vājāka. Zināms: ja mainās Golfa straume – mainās klimats.

Vudsholas Okeanogrāfijas institūta un Maiami Universitātes institūta pētnieki aplūkoja desmitiem gadu laikā iegūtus datus no Floridas šauruma, to skaitā jūras ūdens daudzumu, kas tajā laikā izplūdis cauri šim reģionam. Atklājās, ka pēdējos 40 gados Golfa straume ir vājinājusies par aptuveni 4%. Pētnieki raksta, ka šie ir pirmie nepārprotamie pierādījumi tam, ka Golfa straume kļūst lēnāka.

“Šie ir spēcīgākie un pārliecinošākie pierādījumi par to, ka šī klimatam svarīgā straume vājinās. Lai arī mēs tiešām varam apgalvot, ka vājināšanās notiek, tomēr mēs nespējam pateikt, cik lielā mērā tas ir saistīts ar klimata pārmaiņām,” teica Vudsholas Okeanogrāfijas institūta pētnieks Kriss Pīčuks.

Šis ir kārtējais pētījums, kas parāda Zemes klimata mainīgo stāvokli, kā arī kalpo par pierādījumu tam, cik svarīgi ir okeāna novērojumi ilgtermiņā. Tagad ir pavisam skaidrs, ka Golfa straume vājinās, ko, visticamāk, izraisījusi globālā sasilšana. Tiesa, kas notiks tālāk, vēl nav īsti skaidrs.

Golfa straume ir viens no galvenajiem faktoriem, kas Eiropas klimatu padara maigāku. Tā ir vitāla artērija okeānā, tāpēc straumes vājināšanās ietekme ir globāla.

Pētījums publicēts zinātniskajā žurnālā “Geophysical Research Letters”.

Komentāri (7)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu