Aizdomas par saslimšanu ar masalām kādā bērnudārzā nav apstiprinājušās

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC) epidemioloģiskās izmeklēšanas laikā nav konstatējis masalu vīrusa klātbūtni, pavēstīja SPKC Komunikācijas nodaļas vadītāja Ilze Arāja.

Par iespējamo saslimšanu ar masalām sociālajos tīklos ziņoja kāda lietotāja, norādot, ka saņēmusi ziņu no bērnudārza par to, ka kādam bērnam grupiņā konstatēta saslimšana ar šo vīrusa infekciju slimību.

Arāja norādīja, ka, turpinot pacienta ar aizdomām par masalām laboratorisko pārbaudi, masalu vīrusa klātbūtne nav konstatēta. Līdz ar to SPKC ir pārtraucis epidemioloģisko izmeklēšanu pretepidēmijas pasākumu organizēšanu saistībā ar šo gadījumu.

SPKC aicina vecākus pārliecināties, ka bērni ir vakcinēti pret masalām, jo vakcinācija ir vienīgais efektīvais pasākums pret masalām.

Jau vēstīts, ka par iespējamo saslimšanu ar masalām SPKC bija uzsācis epidemioloģisko izmeklēšanu.

Šogad līdz augustam Latvijā bija reģistrēts viens saslimšanas ar masalām gadījums.

Kā liecina SPKC statistika par infekciju slimībām Latvijā, pēdējo reizi saslimšana ar masalām reģistrēta 2019.gadā, kad kopumā ar vīrusu bija inficējušies trīs cilvēki. Savukārt 2018.gadā bija reģistrēti 25 saslimušie.

SPKC mājaslapā norādīts, ka vakcinācija ir vienīgais efektīvais masalu profilakses pasākums, lai novērstu saslimšanu ar masalām. Vakcinācijai izmanto kombinēto vakcīnu pret masalām, masaliņām un epidēmisko parotītu (MPR). Atbilstoši Vakcinācijas kalendāram to veic divas reizes. Pirmo poti bērns saņem 12 līdz 15 mēnešu vecumā, bet atkārtotu - septiņu gadu vecumā.

SPKC dati liecina, ka pērn pirmo vakcīnu saņēmuši 95,6% bērnu, savukārt balstvakcīnu 85,8%. Tas ir attiecīgi par 3,2% un 1,1% vairāk nekā 2021.gadā.

Masalas ir ļoti lipīga akūta vīrusu infekcijas slimība, kas izplatās gaisa pilienu, kā arī tieša kontakta ceļā. Iespējamība saslimt ar masalām ir jebkuram neimūnam cilvēkam, kurš iepriekš nav vakcinēts pret masalām vai nav slimojis ar masalām, un kurš ir nonācis kontaktā ar saslimušo vai uzturējās telpās, kurās pēdējo divu stundu laikā atradies masalu slimnieks. Masalas var būt ļoti nopietna slimība, jo tās var norisēt ar smagām komplikācijām, teikts SPKC mājaslapā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu