Ievērojamais Eiropas Centrālās bankas (ECB) bāzes likmju kāpums, kam sekojis attiecīgs starpbanku aizdevumu likmes Euribor pieaugums, radījis galvassāpes lielai daļai iedzīvotāju, kuri mājokļa iegādei ņēmuši aizņēmumu bankā. Kādam ikmēneša maksājums audzis par pārdesmit eiro, citiem - par vairākiem simtiem. Šobrīd Saeimā tiek gatavots likumprojekts, ar kuru iecerēts palīdzēt kredītņēmējiem, taču neskaidrību par to vēl ir ļoti daudz. Vai un kādam jābūt atbalstam kredītņēmējiem, kad varam gaidīt procentlikmju kritumu, vai ir īstais laiks izvēlēties fiksētas likmes kredītus un kāpēc Latvijā buksē kreditēšana, intervijā tiešsaistes žurnālam KLIK stāsta Latvijas Bankas prezidents Mārtiņš Kazāks.

- Esat teicis, ka būtiskākie procentu likmju kāpumi jau ir aiz muguras. Bet tas nenozīmē, ka kāpumu vairs nebūs. Līdz ar to visiem ir jautājums, cik tad varētu būt maksimālā robeža, līdz cik likmes vēl varētu kāpt, kaut ar mazākiem solīšiem?

- Galarezultātu pateikt nevar neviens, jo mēs vienkārši nezinām, kā situācija nākotnē attīstīsies. Mēs nezinām, vai būs vēl kādi šoki, kas padzīs cenas augšup. Bet šobrīd, skatoties uz ekonomikas attīstības prognozēm tuvāko gadu laikā, manuprāt, mēs viennozīmīgi varam teikt, ka straujais procentu likmju kāpums ir jau aiz muguras. Šajā brīdī mēs noteikti varam rēķināties ar to, ka var arī iepauzēt. Un, ja gadījumā būs kādi procentlikmju kāpumi – jo mums vienmēr jābūt atvērtiem pret izmaiņām ekonomikā un datos –, tad tie, manuprāt, būs samērā nelieli.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X