Augšdaugavas novadā sākta saules elektrostacijas "Kalkūnes SES" būvniecība

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: publicitātes

Piesaistot vairāk nekā 10 miljonu eiro investīcijas, Augšdaugavas novada Kalkūnes pagastā sākta saules elektrostacijas "Kalkūnes SES" būvniecība, informē pašvaldība.

Augšdaugavas novada būvvalde šī gada 25.septembrī izsniegusi atļauju SES izveidei Kalkūnes pagastā starp Kalkūnes un Strādnieku ielu.

Kalkūnes SES gadā saražos 13 500 megavatstundas (MWh) elektrības, ar ko pietikšot, lai pilnībā nodrošinātu vismaz 6500 Daugavpils apkaimes mājsaimniecību elektrības patēriņu, informē SIA "Merito Partners" pārstāve Agnese Ruberte. Plānots, ka Kalkūnes SES zaļu un videi draudzīgu enerģiju sāks ražot jau šī gada nogalē.

Kalkūnes SES teritorijā, kas platības ziņā līdzinās astoņiem futbola laukumiem, tiks izvietoti 24 000 saules paneļu. Pašlaik ir sākti teritorijas sagatavošanas darbi, pēc kuriem noritēs SES konstrukciju un kabeļlīniju izbūve. Tam sekos paneļu montāža, elektrostacijas testēšana un nodošana ekspluatācijā.

Liela uzmanība gan Kalkūnes SES būvniecības procesā, gan tās darbības laikā tiks pievērsta vides aizsardzībai un bioloģiskās daudzveidības saglabāšanai - saules elektrostacijas teritorijā būs dabīga pļava ar īpaši veidotām kukaiņu un dzīvnieku mājvietām, kuru varēs izmantot arī vietējo lauksaimnieku bišu saimes un aitu ganāmpulki, pauž Ruberte.

Kalkūnes SES īpašnieks ir investīciju fonds "Merito Sustainable Energy Fund I" ("Merito"), kurš ieceres īstenošanai piesaistījis pieredzējušus ekspertus no uzņēmuma "Saules Energy". Fonds ir lielākais saules elektrostaciju operators Latvijā - tas jau šogad ir realizējis trīs jaunu SES izbūvi Zilupē, Brenguļos un Inčukalnā ar kopējo jaudu 12,9 megavati (MW). Līdz šī gada nogalei tiks atklātas vēl divas SES dažādos Latvijas reģionos, tostarp Kalkūnes pagastā, ar kopējo jaudu 25 MW, savukārt vēl trīs - 2024.gadā. Astoņas jaunās SES kopumā gadā saražos vismaz 70 000 MWh elektrības, ar zaļo enerģiju apgādājot vairāk nekā 35 000 mājsaimniecību visā Latvijā.

"Merito Sustainable Energy Fund I" kopumā Latvijā investēs 50 miljonus eiro - daļu no projektu realizācijai nepieciešamajiem līdzekļiem ieguldījuši 60 privātie un institucionālie investori, bet daļu finansējuma fonds piesaista kā aizdevumus no bankām. Kalkūnes SES projektā tiks investēti 10 miljoni eiro, no tiem 4,9 miljoni eiro ir "Swedbank" finansējums.

"Saules Energy" ir Latvijas atjaunīgās enerģijas projektu attīstītājs. Uzņēmuma mērķis ir panākt, lai investīcijas videi draudzīgās tehnoloģijās būtu ienesīgas un kalpotu plašam sabiedrības lokam. Latvijas Bankā reģistrēto alternatīvo ieguldījumu fondu "Merito Sustainable Energy Fund I" pārvalda "Merito Partners" - strauji augošs privātā kapitāla ieguldījumu uzņēmums, kas darbojas Latvijā un tuvākajā reģionā.

"Merito Partners" reģistrēta 2022.gada jūnijā, liecina "Firmas.lv" dati. Uzņēmuma īpašnieki ir Aigars Kesenfelds (76,92%), Mārtiņš Baumanis (11,83%), Mikus Janvars (5,92%), Jānis Pizičs (2,96%), Laila Hartmane (1,18%) un Vairis Dmitrijevs (1,18%).

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu