"Jūrmalas ūdens" Slokā veido saules enerģijas staciju

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Fit Ztudio/Shutterstock

Ar Eiropas Savienības struktūrfondu līdzfinansējumu uzņēmuma "Jūrmalas ūdens" pēcattīrīšanas ūdens baseinos Slokā tiek ierīkota saules enerģijas stacija, informē Jūrmalas pilsētas pašvaldība.

Saules enerģijas stacijas plānotā jauda ir 2,1 megavati (MW). Stacija plānota uz ūdens virsmas, lai efektīvi izmantotu pieejamo teritoriju, pauž uzņēmumā. Plānots, ka objektā kopumā vienlaikus saules enerģiju ražos 3820 paneļi.

Visa iegūtā enerģija tiks patērēta tikai SIA "Jūrmalas ūdens" objektu darbības nodrošināšanai, tai skaitā notekūdeņu dūņu apstrādei, tādējādi veicinot atkritumu samazināšanu un līdzekļu racionālu izmantošanu.

Kā skaidro uzņēmumā, paneļu atrašanās uz ūdens ir optimāls risinājums, jo ūdens dabiskais dzesēšanas efekts palīdz stacijai uzturēt stabilu nepieciešamo temperatūru. Vēl augstāku stacijas veiktspēju nodrošina divpusējie paneļi, kas nodrošina ne tikai tiešo saules enerģijas uztveršanu, bet arī absorbē gaismas atspīdumu no ūdens virsmas. Tāpat būtiski, ka saules enerģijas stacija aizsargās ūdens baseinus no pastiprinātas aizaugšanas.

Jau ir uzstādīta gan peldošo pontonu sistēma, gan veikta to enkurošana, kā arī uz pontoniem uzmontēti visi plānotie saules paneļi. Atlikušie darbi objektā saistīti ar transformatoru uzstādīšanu un stacijas testēšanu, lai nodrošinātu tās pilnvērtīgu darbību.

Projekta kopējās izmaksas ir 2,2 miljoni eiro, no kuriem 1,7 miljoni eiro jeb 85% no attiecināmajām izmaksām ir plānots līdzfinansēt no Eiropas Reģionālā attīstības fonda (ERAF). Projekta īstenošanu uzrauga Centrālā finanšu un līguma aģentūra. Plānots, ka stacija pilnvērtīgu darbību sāks jau šī gada beigās.

Saskaņā ar līgumu saules elektrostacijas projektēšanu, iekārtu piegādi, uzstādīšanu, ieregulēšanu, pārbaudes, palaišanu, pasūtītāja personāla apmācību un garantijas uzturēšanas darbus veic SIA "Derex".

SIA "Derex" īpašnieks ir Aleksejs Krasko, liecina "Firmas.lv" dati. 2021.gadā uzņēmuma apgrozījums bija 2,88 miljoni eiro, peļņa 0,.43 miljoni eiro. Dati par 2022.gadu vēl nav pieejami.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu