NOSKATIES Uzņēmējas Udalovas firma solītajos termiņos neuzbūvē Baltijā lielāko saules paneļu parku (1)

CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Pixelci/Shutterstock

Pašvaldības izsolē par kādreizējā Jelgavas lidlauka zemes nomnieci kļuva uzņēmēja Anastasija Udalova. Viņa lēti ieguva 112 hektārus, solot tur izveidot Baltijā lielāko saules paneļu parku. Opozīcijas deputāti izteica aizdomas, ka konkursa noteikumi liecinājuši, ka uzvarētājs bijis zināms iepriekš. Solītajā laikā zaļās enerģijas ražošanas parks tomēr nav uzbūvēts un attīstītāja šobrīd cenšas projektu pārdot. Kaut vairāki uzņēmēju iepriekš atbalstījušie deputāti sāk runāt, ka nomas līgums jālauž, Jelgavas mērs uzskata, ka steigties ir pāragri, vēsta televīzijas kanāla TV3 raidījums "Nekā Personīga".

Klusi un bez liekas publicitātes Jelgavas dome bijušo lidlauku privātās rokās nodeva pagājušajā vasarā. Uzņēmējas Anastasijas Udalovas apņemšanās šeit šogad uzbūvēt saules paneļu parku nav īstenojusies un nomas līgumu vajadzētu lauzt.

Teritorijas ziņā iespaidīgais Jelgavas lidlauks tukšs stāv no 90 gadu vidus. Domes centieni piesaistīt investīcijas līdz šim nesekmējās. Pavasarī pašvaldība saņēma iesniegumu no kādas firmas, kura izteica vēlmi šeit būvēt saules paneļu parku. Dome rīkoja izsoli. Steiga, kādā 112 hektāru zeme nonāca nevienam nezināma uzņēmuma rokās, pārsteidza opozīcijas deputātus. Konkursa noteikumi neprasīja uzvarētājam pieredzi zaļās enerģijas ražošanā. Nebija vajadzīgs arī nopietns biznesa plāns. No attīstītāja prasīja projektā ieguldīt tieši 60 miljonus divos ar pusi gados un radīt desmit jaunas darbavietas.

Par apbūves tiesību izsoli interesējās četras kompānijas. Piedalījās tikai viena - "SP Austrumi" ar nepilnu 3 tūkstoš eiro (2845 eiro) lielu pamatkapitālu. Par Rēzeknes novadā reģistrētās firmas īpašnieci un valdes locekli pagājušā gada sākumā kļuva Anastasija Udalova. Vienlaikus ar Jelgavas pašvaldības veiktajām izmaiņām lidlauka teritorijas izmantošanas mērķos.

Uzņēmēja tiesības nomāt zemi uz 30 gadiem ieguva faktiski par izsoles sākumcenu, par katru hektāru maksājot 300 eiro gadā. Domes sēdē pērn jūnijā uzņēmēja pārliecināja pozīcijas deputātus, ka viņa projektu īstenos kopā ar saules enerģijas jomā pieredzējušu Vācijas uzņēmumu. Zemi dome iznomāja Rēzeknes mikrouzņēmumam.

Anastasija Udalova savu karjeru sāka kā valsts uzņēmuma "Latvijas autoceļu uzturētājs" juriste un atbildīgā par iepirkumiem. Darbu pameta īsi pirms KNAB atklāja un pierādīja korupciju vienā no iepirkumiem. Udalova ir kukuļošanas skandālā iesaistītā Igaunijas uzņēmēja Oļega Osinovska dzīvesbiedre un viņam piederošu kompāniju vadītāja. Mēģina atdzīvināt kosmētikas zīmolu "Dzintars". Ir SIA "Mediju Nama" patiesā labuma guvēja. Udalova arī vada padomi Osinovska "Daugavpils Lokomotīvju remonta rūpnīcā".

Šī gada sākumā Jelgavas pašvaldība Udalovai iznomātajā teritorijā nozāģēja kokus un krūmus. Tas nodokļu maksātājiem izmaksāja vairāk nekā 200 tūkstošus.

Būvatļauja "SP Austrumi" izsniegta, bet iespaidīgā teritorija stāv tukša. Lai īstenotu ambiciozo zaļās enerģijas parku ar solīto 80 megavatu jaudu, tās iepriekš jārezervē. "Augstsprieguma tīkls" "Nekā personīga" darīja zināmu, ka "SP Austrumi" pavasarī neiemaksāja jaudas rezervēšanas maksu un firmai pieslēgums elektroenerģijas pārvades sistēmai vairs nepienākas. Tāpēc projekts solītajos termiņos vairs nevar tikt īstenots.

Jelgavas domes priekšsēdētājs (ZZS) Andris Rāviņš uzskata, ka konkursa noteikumi ir izpildīti, ir dokuments par pasūtītiem paneļiem 25 miljonu vērtībā.

Jelgavas pilsētas mērs kā pierādījumu solītajām investīcijām uzskata maksājumu kopijas. Tajās redzams, ka 3 dienas pirms jaunā gada Udalovas firma it kā pārskaita 25 miljonus sava dzīvesbiedra Osinovska Igaunijas "Skinest Grupp".

Par naudas izcelsmi nevar pārliecināties, jo Udalovas firma "SP Austrumi" nav iesniegusi Valsts ieņēmumu dienestam pārskatu par pagājušo gadu.

Jelgavas mērs Andris Rāviņš ar nomas līguma laušanu nesteidzas. Uzņēmumam līdz gada beigām esot jāapliecina, ka projektā ieguldīti vēl 30 miljoni eiro. Iepriekšējo maksājumu ceļus viņš nepārbaudīšot.

"Nekā personīga" tapis zināms, ka uzņēmēja Anastasija Udalova aktīvi veic sarunas par pašvaldībai solītā projekta pārdošanu.

Enerģētikas kompānijas "AJ Power" pārstāvis Roberts Samtiņš raidījumam apstiprināja, ka šajā vasarā notikušas pārrunas, konkrēti lēmumi vēl nav pieņemti.

Jelgavas dome šonedēļ "Nekā personīga" atrakstīja, ka Anastasija Udalova nav informējusi pašvaldību, ka nolēmusi uzņēmumu pārdot. Ja īpašnieku maiņa notiktu, mēneša laikā līgums jāpārslēdz vai jānoformē papildus vienošanās.

Ja "SP Austrumi" neizpildīšot vienošanās saistības, līgums tikšot lauzts.

Nedēļas sākumā "Nekā personīga" uzņēmējai Anastasijai Udalovai nosūtīja jautājumus. Prasīja arī, kāpēc publiski nevar pārliecināties par firmas finanšu darbību. Atbildes netika saņemtas. Arī Valsts ieņēmumu dienests, konkrēti neatbildēja, vai "SP Austrumi" administratīvi sodīts par laikus neiesniegtu gada pārskatu, jo likums liedzot žurnālistiem atklāt šādus datus.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu